Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Fusarium temperatum and Fusarium subglutinans isolated from maize in Argentina

Fumero, María VerónicaIcon ; Reynoso, Maria MartaIcon ; Chulze, Sofia NoemiIcon
Fecha de publicación: 04/2015
Editorial: Elsevier Science
Revista: International Journal of Food Microbiology
ISSN: 0168-1605
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Otras Ciencias Biológicas

Resumen

Fusarium temperatum and Fusarium subglutinans isolated from the Northwest region (NOA region) of Argentina were characterized using a polyphasic approach based on morphological, biological and molecular markers. Some interfertility between the species was observed. The phylogenetic analysis showed that the two species represented two clades strongly supported by bootstrap values. The toxigenic profile of the strains was also determined. F. temperatum strains were fusaproliferin and beauvericin producers, and only some strains were fumonisin B1 producers. All F. subglutinans strains produced fusaproliferin but none produced beauvericin, indicating a potential toxicological risk from maize harvested in the NOA region of Argentina. This study provides new information about F. temperatum isolated from maize in Argentina.
Palabras clave: Beauvericin , Fumonisins , Fusaproliferin , Fusarium Subglutinans , Fusarium Temperatum , Maize
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 433.5Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/37816
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2015.01.011
URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160515000240
Colecciones
Articulos(CCT - CORDOBA)
Articulos de CTRO.CIENTIFICO TECNOL.CONICET - CORDOBA
Citación
Fumero, María Verónica; Reynoso, Maria Marta; Chulze, Sofia Noemi; Fusarium temperatum and Fusarium subglutinans isolated from maize in Argentina; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 199; 4-2015; 86-92
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES