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dc.contributor.author
Quadrana, Leandro Daniel
dc.contributor.author
Almeida de Souza, Juliana Beatriz
dc.contributor.author
Asis, Ramón
dc.contributor.author
Duffy, Tomás
dc.contributor.author
Dominguez, Pia Guadalupe
dc.contributor.author
Bermudez Salazar, Luisa Fernanda
dc.contributor.author
Conti, Gabriela
dc.contributor.author
Silva, Junia V. Corrêa da
dc.contributor.author
Peralta, Iris Edith
dc.contributor.author
Colot, Vincent
dc.contributor.author
Asurmendi, Sebastian
dc.contributor.author
Fernie, Alisdair R.
dc.contributor.author
Rossi, Magdalena
dc.contributor.author
Carrari, Fernando Oscar
dc.date.available
2018-02-27T21:29:05Z
dc.date.issued
2014-06
dc.identifier.citation
Quadrana, Leandro Daniel; Almeida de Souza, Juliana Beatriz; Asis, Ramón; Duffy, Tomás; Dominguez, Pia Guadalupe; et al.; Natural occurring epialleles determine vitamin E accumulation in tomato fruits; Nature; Nature Communications; 5; 4027; 6-2014; 3027-3057
dc.identifier.issn
2041-1723
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/37358
dc.description.abstract
Vitamin E (VTE) content is a low heritability nutritional trait for which the genetic determinants are poorly understood. Here, we focus on a previously detected major tomato VTE quantitative trait loci (QTL; mQTL 9-2-6) and identify the causal gene as one encoding a 2-methyl-6-phytylquinol methyltransferase (namely VTE3(1)) that catalyses one of the final steps in the biosynthesis of γ 3- and α -tocopherols, which are the main forms of VTE. By reverse genetic approaches, expression analyses, siRNA profiling and DNA methylation assays, we demonstrate that mQTL9-2-6 is an expression QTL associated with differential methylation of a SINE retrotransposon located in the promoter region of VTE3(1). Promoter DNA methylation can be spontaneously reverted leading to different epialleles affecting VTE3(1) expression and VTE content in fruits. These findings indicate therefore that naturally occurring epialleles are responsible for regulation of a nutritionally important metabolic QTL and provide direct evidence of a role for epigenetics in the determination of agronomic traits.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Nature
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
Tomato
dc.subject
Fruits
dc.subject
Epigenetics
dc.subject
Vitamine C
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Natural occurring epialleles determine vitamin E accumulation in tomato fruits
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-02-27T14:20:49Z
dc.journal.volume
5
dc.journal.number
4027
dc.journal.pagination
3027-3057
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Quadrana, Leandro Daniel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Centre National de la Recherche Scientifique. Ecole Normale Supérieure; Francia
dc.description.fil
Fil: Almeida de Souza, Juliana Beatriz. Universidade de Sao Paulo; Brasil
dc.description.fil
Fil: Asis, Ramón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Duffy, Tomás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Biotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Dominguez, Pia Guadalupe. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Biotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bermudez Salazar, Luisa Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Biotecnología; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina
dc.description.fil
Fil: Conti, Gabriela. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Silva, Junia V. Corrêa da. Universidade de Sao Paulo; Brasil
dc.description.fil
Fil: Peralta, Iris Edith. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Colot, Vincent. Centre National de la Recherche Scientifique. Ecole Normale Supérieure; Francia
dc.description.fil
Fil: Asurmendi, Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Biotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fernie, Alisdair R.. Max Planck Institute of Molecular Plant Physiology; Alemania
dc.description.fil
Fil: Rossi, Magdalena. Universidade de Sao Paulo; Brasil
dc.description.fil
Fil: Carrari, Fernando Oscar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Biotecnología; Argentina
dc.journal.title
Nature Communications
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.nature.com/articles/ncomms5027
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1038/ncomms5027
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