Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Hidalgo, Melisa Jazmin
dc.contributor.author
Fechner, Diana Corina
dc.contributor.author
Marchevsky, Eduardo Jorge
dc.contributor.author
Pellerano, Roberto Gerardo
dc.date.available
2018-02-27T15:13:14Z
dc.date.issued
2016-11
dc.identifier.citation
Hidalgo, Melisa Jazmin; Fechner, Diana Corina; Marchevsky, Eduardo Jorge; Pellerano, Roberto Gerardo; Determining the geographical origin of Sechium edule fruits by multielement analysis and advanced chemometric techniques; Elsevier; Food Chemistry; 210; 11-2016; 228-234
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/37251
dc.description.abstract
This paper describes the determination and evaluation of the major and trace element composition (Al, As, Ba, Ca, Cd, Co, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, Pb, Sr and Zn) of Sechium edule (Jacq) Swartz fruits collected from four different places of production in Corrientes province, Argentina. Element concentrations were determined by using inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP OES) after microwave digestion. The accuracy was confirmed with standard reference material of spinach leaves (NIST, 1570a) and spiking tests. Principal component analysis (PCA), linear discriminant analysis (LDA), k-nearest neighbors (kNN), partial least square-discriminant analysis (PLS-DA) and support vector machine (SVM) were applied to the results for discriminating the geographical origin of S. edule fruits. Finally, the LDA method was found to perform best with up to 90% accuracy rate based on the following elements: Ca, Ba, Cu, Mn, Na, Sr, and Zn.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Classification
dc.subject
Icp Oes
dc.subject
Mineral Composition
dc.subject
Multivariate Analysis
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Determining the geographical origin of Sechium edule fruits by multielement analysis and advanced chemometric techniques
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-02-26T15:10:36Z
dc.journal.volume
210
dc.journal.pagination
228-234
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Hidalgo, Melisa Jazmin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fechner, Diana Corina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura; Argentina
dc.description.fil
Fil: Marchevsky, Eduardo Jorge. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pellerano, Roberto Gerardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.04.120
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616306483
Archivos asociados