Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Hidalgo, Melisa Jazmin  
dc.contributor.author
Fechner, Diana Corina  
dc.contributor.author
Marchevsky, Eduardo Jorge  
dc.contributor.author
Pellerano, Roberto Gerardo  
dc.date.available
2018-02-27T15:13:14Z  
dc.date.issued
2016-11  
dc.identifier.citation
Hidalgo, Melisa Jazmin; Fechner, Diana Corina; Marchevsky, Eduardo Jorge; Pellerano, Roberto Gerardo; Determining the geographical origin of Sechium edule fruits by multielement analysis and advanced chemometric techniques; Elsevier; Food Chemistry; 210; 11-2016; 228-234  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/37251  
dc.description.abstract
This paper describes the determination and evaluation of the major and trace element composition (Al, As, Ba, Ca, Cd, Co, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, Pb, Sr and Zn) of Sechium edule (Jacq) Swartz fruits collected from four different places of production in Corrientes province, Argentina. Element concentrations were determined by using inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP OES) after microwave digestion. The accuracy was confirmed with standard reference material of spinach leaves (NIST, 1570a) and spiking tests. Principal component analysis (PCA), linear discriminant analysis (LDA), k-nearest neighbors (kNN), partial least square-discriminant analysis (PLS-DA) and support vector machine (SVM) were applied to the results for discriminating the geographical origin of S. edule fruits. Finally, the LDA method was found to perform best with up to 90% accuracy rate based on the following elements: Ca, Ba, Cu, Mn, Na, Sr, and Zn.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Classification  
dc.subject
Icp Oes  
dc.subject
Mineral Composition  
dc.subject
Multivariate Analysis  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Determining the geographical origin of Sechium edule fruits by multielement analysis and advanced chemometric techniques  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-02-26T15:10:36Z  
dc.journal.volume
210  
dc.journal.pagination
228-234  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Hidalgo, Melisa Jazmin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fechner, Diana Corina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marchevsky, Eduardo Jorge. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pellerano, Roberto Gerardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.04.120  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616306483