Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Determining the geographical origin of Sechium edule fruits by multielement analysis and advanced chemometric techniques

Hidalgo, Melisa JazminIcon ; Fechner, Diana CorinaIcon ; Marchevsky, Eduardo JorgeIcon ; Pellerano, Roberto GerardoIcon
Fecha de publicación: 11/2016
Editorial: Elsevier
Revista: Food Chemistry
ISSN: 0308-8146
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Otras Ciencias Químicas

Resumen

This paper describes the determination and evaluation of the major and trace element composition (Al, As, Ba, Ca, Cd, Co, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, Pb, Sr and Zn) of Sechium edule (Jacq) Swartz fruits collected from four different places of production in Corrientes province, Argentina. Element concentrations were determined by using inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP OES) after microwave digestion. The accuracy was confirmed with standard reference material of spinach leaves (NIST, 1570a) and spiking tests. Principal component analysis (PCA), linear discriminant analysis (LDA), k-nearest neighbors (kNN), partial least square-discriminant analysis (PLS-DA) and support vector machine (SVM) were applied to the results for discriminating the geographical origin of S. edule fruits. Finally, the LDA method was found to perform best with up to 90% accuracy rate based on the following elements: Ca, Ba, Cu, Mn, Na, Sr, and Zn.
Palabras clave: Classification , Icp Oes , Mineral Composition , Multivariate Analysis
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 603.9Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/37251
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.04.120
URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616306483
Colecciones
Articulos(CCT - NORDESTE)
Articulos de CTRO.CIENTIFICO TECNOL.CONICET - NORDESTE
Articulos(INQUISAL)
Articulos de INST. DE QUIMICA DE SAN LUIS
Articulos(IQUIBA-NEA)
Articulos de INSTITUTO DE QUIMICA BASICA Y APLICADA DEL NORDESTE ARGENTINO
Citación
Hidalgo, Melisa Jazmin; Fechner, Diana Corina; Marchevsky, Eduardo Jorge; Pellerano, Roberto Gerardo; Determining the geographical origin of Sechium edule fruits by multielement analysis and advanced chemometric techniques; Elsevier; Food Chemistry; 210; 11-2016; 228-234
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES