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dc.contributor.author
Castañares, Eliana  
dc.contributor.author
Ramirez Albuquerque, Lady Diana  
dc.contributor.author
Dinolfo, María Inés  
dc.contributor.author
Fernández Pinto, Virginia Elena  
dc.contributor.author
Patriarca, Andrea Rosana  
dc.contributor.author
Stenglein, Sebastian Alberto  
dc.date.available
2018-01-23T20:26:01Z  
dc.date.issued
2014-04  
dc.identifier.citation
Castañares, Eliana; Ramirez Albuquerque, Lady Diana; Dinolfo, María Inés; Fernández Pinto, Virginia Elena; Patriarca, Andrea Rosana; et al.; Trichothecene genotypes and production profiles of Fusarium graminearum isolates obtained from barley cultivated in Argentina; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 179; 4-2014; 57-63  
dc.identifier.issn
0168-1605  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/34349  
dc.description.abstract
Fusarium graminearum is one of the most important pathogens isolated from small cereal grains with Fusarium Head Blight symptoms. The presence of this fungus is often linked to the occurrence of several mycotoxins in barley and wheat. The aim of our study was to characterize trichothecene genotypes and production profiles of F. graminearum sensu stricto isolates obtained from barley grains in Argentina. A total of 110 F. graminearum s.s. isolates were analyzed by PCR assays to predict deoxynivalenol (DON), 15-acetyldeoxynivalenol (15-ADON), 3 acetyldeoxynivalenol (3-ADON) and nivalenol (NIV) production, and all isolates were found to belong to the same molecular 15-ADON genotype. Trichothecene production in autoclaved rice was analyzed by using gas chromatography (GC) and confirmed by GC?MS. Of the 110 isolates, 95% were able to produce DON, 71% produced 15-ADON, 63% 3-ADON and 52% NIV. With the exception of a single isolate, all isolates that produced NIV, also produced DON. However, the NIV production was very low, ranging from 0.13 to 0.30 μg/g. Six different production profiles of DON and its acetyl derivatives were detected, the predominant being simultaneous production of DON, 3-ADON and 15-ADON, followed by DON production, and DON and 15 ADON co-production. This work is the first attempt to characterize the trichothecene genotypes and production profiles of F. graminearum s.s. isolates from Argentinean barley.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Fusarium Graminearum  
dc.subject
Hordeum Vulgare  
dc.subject
Trichothecenes  
dc.subject
Genotype  
dc.subject
Chemical Production Profiles  
dc.subject.classification
Agricultura  
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Trichothecene genotypes and production profiles of Fusarium graminearum isolates obtained from barley cultivated in Argentina  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-12-11T15:07:22Z  
dc.journal.volume
179  
dc.journal.pagination
57-63  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Castañares, Eliana. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ramirez Albuquerque, Lady Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dinolfo, María Inés. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernández Pinto, Virginia Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Patriarca, Andrea Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Stenglein, Sebastian Alberto. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2014.03.024  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160514001470