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dc.contributor.author
Castañares, Eliana
dc.contributor.author
Ramirez Albuquerque, Lady Diana
dc.contributor.author
Dinolfo, María Inés
dc.contributor.author
Fernández Pinto, Virginia Elena
dc.contributor.author
Patriarca, Andrea Rosana
dc.contributor.author
Stenglein, Sebastian Alberto
dc.date.available
2018-01-23T20:26:01Z
dc.date.issued
2014-04
dc.identifier.citation
Castañares, Eliana; Ramirez Albuquerque, Lady Diana; Dinolfo, María Inés; Fernández Pinto, Virginia Elena; Patriarca, Andrea Rosana; et al.; Trichothecene genotypes and production profiles of Fusarium graminearum isolates obtained from barley cultivated in Argentina; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 179; 4-2014; 57-63
dc.identifier.issn
0168-1605
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/34349
dc.description.abstract
Fusarium graminearum is one of the most important pathogens isolated from small cereal grains with Fusarium Head Blight symptoms. The presence of this fungus is often linked to the occurrence of several mycotoxins in barley and wheat. The aim of our study was to characterize trichothecene genotypes and production profiles of F. graminearum sensu stricto isolates obtained from barley grains in Argentina. A total of 110 F. graminearum s.s. isolates were analyzed by PCR assays to predict deoxynivalenol (DON), 15-acetyldeoxynivalenol (15-ADON), 3 acetyldeoxynivalenol (3-ADON) and nivalenol (NIV) production, and all isolates were found to belong to the same molecular 15-ADON genotype. Trichothecene production in autoclaved rice was analyzed by using gas chromatography (GC) and confirmed by GC?MS. Of the 110 isolates, 95% were able to produce DON, 71% produced 15-ADON, 63% 3-ADON and 52% NIV. With the exception of a single isolate, all isolates that produced NIV, also produced DON. However, the NIV production was very low, ranging from 0.13 to 0.30 μg/g. Six different production profiles of DON and its acetyl derivatives were detected, the predominant being simultaneous production of DON, 3-ADON and 15-ADON, followed by DON production, and DON and 15 ADON co-production. This work is the first attempt to characterize the trichothecene genotypes and production profiles of F. graminearum s.s. isolates from Argentinean barley.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Fusarium Graminearum
dc.subject
Hordeum Vulgare
dc.subject
Trichothecenes
dc.subject
Genotype
dc.subject
Chemical Production Profiles
dc.subject.classification
Agricultura
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Trichothecene genotypes and production profiles of Fusarium graminearum isolates obtained from barley cultivated in Argentina
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-12-11T15:07:22Z
dc.journal.volume
179
dc.journal.pagination
57-63
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Castañares, Eliana. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ramirez Albuquerque, Lady Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Dinolfo, María Inés. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fernández Pinto, Virginia Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Patriarca, Andrea Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Stenglein, Sebastian Alberto. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2014.03.024
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160514001470
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