Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Arelovich, Hugo Mario  
dc.contributor.author
Laborde, Hugo Eduardo  
dc.contributor.author
Arzadún, M. J.  
dc.contributor.author
Vasquez, Maria Gabriela  
dc.date.available
2018-01-23T19:37:41Z  
dc.date.issued
2004-03  
dc.identifier.citation
Arelovich, Hugo Mario; Laborde, Hugo Eduardo; Arzadún, M. J.; Vasquez, Maria Gabriela; Influence of hay quality and pasture location on performance of beef cattle grazing oats; Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria; Spanish Journal Of Agricultural Research; 2; 1; 3-2004; 53-61  
dc.identifier.issn
1695-971X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/34335  
dc.description.abstract
Heifers grazing oat pasture (OP) at two locations in Argentina, Argerich (ARG) and Pasman (PAS), were subjected to one of three different dietary supplement treatments: (1) control (CON, no supplement), (2) sorghum hay (SH), or (3) alfalfa-grass hay (AGH), all provided ad libitum in individual pens. The variables measured were: dry matter (DM) yield and composition of OP, hay intake, average daily weight gain (ADG), rumen pH and NH3-N, and blood mineral levels. DM availability did not limit OP intake. OP crude protein (CP) content ranged from 11.3 to 13% at ARG, and 10.7 to 13.3% at PAS. OP-minerals varied with location; the mean K/(Ca + Mg) ratios were 5.68 meq (ARG) and 4.82 meq (PAS). Heifers ate more AGH (785 g) than SH (684 g; P = 0.08). Hay consumption was 2.88 times greater at PAS than at ARG (P < 0.05). ADG was larger with SH (558 g) and AGH 594 g than with CON treatment (454 g); the average for ARG animals was 571 g compared to 500 g for PAS animals (P <0.05). Rumen pH was lower at 14:30 h (pH 6.7) than at 10:00 h (pH 7.5; P < 0.05). NH3-N values were higher at 14:30 h (19.59 mg dl-1) than at 10:00 h (4.69 mg dl-1; P < 0.05). Plasma Ca (15.50 mg dl–1) and Mg (2.84 mg dl–1) levels were higher in PAS cattle (P < 0.05). Animal performance improved with hay supplementation, but location affected response intensity.  
dc.description.abstract
Se realizaron tres tratamientos con novillas pastoreando verdeos de avena (VA) en dos localidades de Argentina, Argerich (ARG) y Pasman (PAS): (1) Control (CON, sin suplemento), (2) heno de sorgo (HS), y (3) heno de alfalfa y gramíneas (HAG), suplementados ad libitum en corrales individuales. Evaluamos rendimiento de materia seca (MS) y composición en VA; y en los animales consumo del heno, ganancia diaria de peso (GDP), pH y N-NH3 en rumen, y minerales en sangre. La disponibilidad de MS no limitó el consumo de VA; su proteína bruta (PB) osciló entre 11,3 y 13% (ARG), 10,7 y 13.3% (PAS). Los minerales en VA variaron entre localidades, la relación K/(Ca + Mg) promedió 5,68 meq (ARG) y 4,82 meq (PAS). Las novillas consumieron diariamente más HAG (785 g) que HS (684 g; P = 0.08), y 2,88 veces más heno en PAS que en ARG (P < 0,05). En GDP, HS (558 g) y HAG (594 g) superaron al CON (454 g), y la media de ARG (571 g) a PAS (500 g; P < 0,05). En el rumen el pH decreció a las 14:30 h (6,7) vs. 10:00 h (7,5; P < 0,05), y el N-NH3 (mg dl-1) aumentó a las 14:30 h (19,59) vs. 10:00 h (4,69; P < 0,05). Ca (15.50 mg dl–1) y Mg (2.84 mg dl–1) en plasma fue mayor en PAS (P < 0,05). El rendimiento animal mejoró con la suplementación, pero la magnitud de respuesta estuvo afectada por la localidad.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
Dry Matter Availability  
dc.subject
Pasture Composition  
dc.subject
Blood Profile  
dc.subject
Daily Weight Gain  
dc.subject
Rumen  
dc.subject
Ph  
dc.subject
Ammonia  
dc.subject.classification
Otras Producción Animal y Lechería  
dc.subject.classification
Producción Animal y Lechería  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Influence of hay quality and pasture location on performance of beef cattle grazing oats  
dc.title
Influencia de la calidad del heno suplementario y la localización de la pastura sobre el rendimiento de bovinos de carne a pastoreo sobre avena  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-11-16T14:58:51Z  
dc.journal.volume
2  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
53-61  
dc.journal.pais
España  
dc.journal.ciudad
Madrid  
dc.description.fil
Fil: Arelovich, Hugo Mario. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Centro de Recursos Naturales Renovables de la Zona Semiárida. Universidad Nacional del Sur. Centro de Recursos Naturales Renovables de la Zona Semiárida; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Laborde, Hugo Eduardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Centro de Recursos Naturales Renovables de la Zona Semiárida. Universidad Nacional del Sur. Centro de Recursos Naturales Renovables de la Zona Semiárida; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Arzadún, M. J.. Provincia de Buenos Aires. Ministerio de la Producción. Chacra Experimental Coronel Suarez; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vasquez, Maria Gabriela. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Agronomía; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Centro de Recursos Naturales Renovables de la Zona Semiárida. Universidad Nacional del Sur. Centro de Recursos Naturales Renovables de la Zona Semiárida; Argentina  
dc.journal.title
Spanish Journal Of Agricultural Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://revistas.inia.es/index.php/sjar/article/view/60  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.5424/sjar/2004021-60