Artículo
Heifers grazing oat pasture (OP) at two locations in Argentina, Argerich (ARG) and Pasman (PAS), were subjected to one of three different dietary supplement treatments: (1) control (CON, no supplement), (2) sorghum hay (SH), or (3) alfalfa-grass hay (AGH), all provided ad libitum in individual pens. The variables measured were: dry matter (DM) yield and composition of OP, hay intake, average daily weight gain (ADG), rumen pH and NH3-N, and blood mineral levels. DM availability did not limit OP intake. OP crude protein (CP) content ranged from 11.3 to 13% at ARG, and 10.7 to 13.3% at PAS. OP-minerals varied with location; the mean K/(Ca + Mg) ratios were 5.68 meq (ARG) and 4.82 meq (PAS). Heifers ate more AGH (785 g) than SH (684 g; P = 0.08). Hay consumption was 2.88 times greater at PAS than at ARG (P < 0.05). ADG was larger with SH (558 g) and AGH 594 g than with CON treatment (454 g); the average for ARG animals was 571 g compared to 500 g for PAS animals (P <0.05). Rumen pH was lower at 14:30 h (pH 6.7) than at 10:00 h (pH 7.5; P < 0.05). NH3-N values were higher at 14:30 h (19.59 mg dl-1) than at 10:00 h (4.69 mg dl-1; P < 0.05). Plasma Ca (15.50 mg dl–1) and Mg (2.84 mg dl–1) levels were higher in PAS cattle (P < 0.05). Animal performance improved with hay supplementation, but location affected response intensity. Se realizaron tres tratamientos con novillas pastoreando verdeos de avena (VA) en dos localidades de Argentina, Argerich (ARG) y Pasman (PAS): (1) Control (CON, sin suplemento), (2) heno de sorgo (HS), y (3) heno de alfalfa y gramíneas (HAG), suplementados ad libitum en corrales individuales. Evaluamos rendimiento de materia seca (MS) y composición en VA; y en los animales consumo del heno, ganancia diaria de peso (GDP), pH y N-NH3 en rumen, y minerales en sangre. La disponibilidad de MS no limitó el consumo de VA; su proteína bruta (PB) osciló entre 11,3 y 13% (ARG), 10,7 y 13.3% (PAS). Los minerales en VA variaron entre localidades, la relación K/(Ca + Mg) promedió 5,68 meq (ARG) y 4,82 meq (PAS). Las novillas consumieron diariamente más HAG (785 g) que HS (684 g; P = 0.08), y 2,88 veces más heno en PAS que en ARG (P < 0,05). En GDP, HS (558 g) y HAG (594 g) superaron al CON (454 g), y la media de ARG (571 g) a PAS (500 g; P < 0,05). En el rumen el pH decreció a las 14:30 h (6,7) vs. 10:00 h (7,5; P < 0,05), y el N-NH3 (mg dl-1) aumentó a las 14:30 h (19,59) vs. 10:00 h (4,69; P < 0,05). Ca (15.50 mg dl–1) y Mg (2.84 mg dl–1) en plasma fue mayor en PAS (P < 0,05). El rendimiento animal mejoró con la suplementación, pero la magnitud de respuesta estuvo afectada por la localidad.
Influence of hay quality and pasture location on performance of beef cattle grazing oats
Título:
Influencia de la calidad del heno suplementario y la localización de la pastura sobre el rendimiento de bovinos de carne a pastoreo sobre avena
Fecha de publicación:
03/2004
Editorial:
Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria
Revista:
Spanish Journal Of Agricultural Research
ISSN:
1695-971X
Idioma:
Inglés
Tipo de recurso:
Artículo publicado
Clasificación temática:
Resumen
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Citación
Arelovich, Hugo Mario; Laborde, Hugo Eduardo; Arzadún, M. J.; Vasquez, Maria Gabriela; Influence of hay quality and pasture location on performance of beef cattle grazing oats; Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria; Spanish Journal Of Agricultural Research; 2; 1; 3-2004; 53-61
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