Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Soraci, Alejandro Luis  
dc.contributor.author
Amanto, Fabián  
dc.contributor.author
Tapia, Maria Ofelia  
dc.contributor.author
de la Torre, Eulalia  
dc.contributor.author
Toutain, Pierre Louis  
dc.date.available
2018-01-16T21:37:16Z  
dc.date.issued
2013-12  
dc.identifier.citation
Tapia, Maria Ofelia; Toutain, Pierre Louis; Soraci, Alejandro Luis; de la Torre, Eulalia; Amanto, Fabián; Exposure variability of fosfomycin administered to pigs in food or water: Impact of social rank; Elsevier; Research in Veterinary Science; 96; 1; 12-2013; 153-159  
dc.identifier.issn
0034-5288  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/33558  
dc.description.abstract
The objective of this study was to document the effect of social ranking on the internal exposure of pigs to an antibiotic (fosfomycin) administered either in food or in drinking water. Signs of aggression were recorded at the feeder and drinker. The interindividual variability explained by the social rank was even greater when the test antibiotic was given in food despite the fact that the water consumption was less variable than the food intake. The range of plasma concentrations after administration of fosfomycin either in food or drinking water leads to a number of pigs in the treated group being exposed to rather low and highly variable concentrations of fosfomycin and not able to maintain adequate plasma concentrations above the typical minimum inhibitory concentration (MIC). Social rank clearly influences the level of exposure of pigs to fosfomycin both in food and drinking. However, its administration in drinking water is likely to be the best option to optimize antibiotic efficacy.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Rank Social  
dc.subject
Pig  
dc.subject
Fosfomycin  
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias  
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Exposure variability of fosfomycin administered to pigs in food or water: Impact of social rank  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-01-16T18:45:57Z  
dc.journal.volume
96  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
153-159  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Soraci, Alejandro Luis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Amanto, Fabián. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Producción Animal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tapia, Maria Ofelia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina  
dc.description.fil
Fil: de la Torre, Eulalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Toutain, Pierre Louis. Institut National de la Recherche Agronomique; Francia  
dc.journal.title
Research in Veterinary Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.rvsc.2013.12.003  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0034528813003858