Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Exposure variability of fosfomycin administered to pigs in food or water: Impact of social rank

Soraci, Alejandro LuisIcon ; Amanto, Fabián; Tapia, Maria OfeliaIcon ; de la Torre, EulaliaIcon ; Toutain, Pierre Louis
Fecha de publicación: 12/2013
Editorial: Elsevier
Revista: Research in Veterinary Science
ISSN: 0034-5288
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Ciencias Veterinarias

Resumen

The objective of this study was to document the effect of social ranking on the internal exposure of pigs to an antibiotic (fosfomycin) administered either in food or in drinking water. Signs of aggression were recorded at the feeder and drinker. The interindividual variability explained by the social rank was even greater when the test antibiotic was given in food despite the fact that the water consumption was less variable than the food intake. The range of plasma concentrations after administration of fosfomycin either in food or drinking water leads to a number of pigs in the treated group being exposed to rather low and highly variable concentrations of fosfomycin and not able to maintain adequate plasma concentrations above the typical minimum inhibitory concentration (MIC). Social rank clearly influences the level of exposure of pigs to fosfomycin both in food and drinking. However, its administration in drinking water is likely to be the best option to optimize antibiotic efficacy.
Palabras clave: Rank Social , Pig , Fosfomycin
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 503.3Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/33558
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.rvsc.2013.12.003
URL: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0034528813003858
Colecciones
Articulos(CIVETAN)
Articulos de CENTRO DE INVESTIGACION VETERINARIA DE TANDIL
Citación
Tapia, Maria Ofelia; Toutain, Pierre Louis; Soraci, Alejandro Luis; de la Torre, Eulalia; Amanto, Fabián; Exposure variability of fosfomycin administered to pigs in food or water: Impact of social rank; Elsevier; Research in Veterinary Science; 96; 1; 12-2013; 153-159
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES