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dc.contributor.author
Campañone, Laura Analia
dc.contributor.author
Bruno, Dominga Estela
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora
dc.date.available
2018-01-05T16:14:51Z
dc.date.issued
2014-03
dc.identifier.citation
Martino, Miriam Nora; Campañone, Laura Analia; Bruno, Dominga Estela; Effect of microwave treatment on metal-alginate beads; Elsevier; Journal of Food Engineering; 135; 3-2014; 26-30
dc.identifier.issn
0260-8774
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/32394
dc.description.abstract
Encapsulation is defined as a technique to protect solid, liquid or gaseous active compounds from interacting with the environment. Encapsulated minerals may be incorporated into food products submitted to microwave heating, thus it is interesting to study their interaction with microwaves due to the relevant dielectric properties of the ions during heating. In the present work, zinc sulphate heptahydrate, ferrous sulphate heptahydrate, calcium chloride and sodium alginate were used to test metal ion-alginate beads under microwave heating. The objective was to compare the behavior of free ions in solution with those trapped within the alginate matrix while being submitted to electromagnetic radiation. The beads were characterized before and after heating by texture profiles, differential scanning calorimetry and infrared spectroscopy (FTIR). During microwave heating, the presence of zinc and iron increased the inner temperature of the system; however calcium did not show the same behavior. These differences were attributed to the microstructure of the beads.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Encapsulation
dc.subject
Metal Ion- Alginate
dc.subject
Microwaves
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Effect of microwave treatment on metal-alginate beads
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-01-03T19:16:10Z
dc.journal.volume
135
dc.journal.pagination
26-30
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Campañone, Laura Analia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bruno, Dominga Estela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Unidad Ejecutora de Investigaciones en Producción Animal. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Unidad Ejecutora de Investigaciones en Producción Animal; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Engineering
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2014.03.004
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877414001010
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