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dc.contributor.author
Campañone, Laura Analia  
dc.contributor.author
Bruno, Dominga Estela  
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora  
dc.date.available
2018-01-05T16:14:51Z  
dc.date.issued
2014-03  
dc.identifier.citation
Martino, Miriam Nora; Campañone, Laura Analia; Bruno, Dominga Estela; Effect of microwave treatment on metal-alginate beads; Elsevier; Journal of Food Engineering; 135; 3-2014; 26-30  
dc.identifier.issn
0260-8774  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/32394  
dc.description.abstract
Encapsulation is defined as a technique to protect solid, liquid or gaseous active compounds from interacting with the environment. Encapsulated minerals may be incorporated into food products submitted to microwave heating, thus it is interesting to study their interaction with microwaves due to the relevant dielectric properties of the ions during heating. In the present work, zinc sulphate heptahydrate, ferrous sulphate heptahydrate, calcium chloride and sodium alginate were used to test metal ion-alginate beads under microwave heating. The objective was to compare the behavior of free ions in solution with those trapped within the alginate matrix while being submitted to electromagnetic radiation. The beads were characterized before and after heating by texture profiles, differential scanning calorimetry and infrared spectroscopy (FTIR). During microwave heating, the presence of zinc and iron increased the inner temperature of the system; however calcium did not show the same behavior. These differences were attributed to the microstructure of the beads.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Encapsulation  
dc.subject
Metal Ion- Alginate  
dc.subject
Microwaves  
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of microwave treatment on metal-alginate beads  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-01-03T19:16:10Z  
dc.journal.volume
135  
dc.journal.pagination
26-30  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Campañone, Laura Analia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bruno, Dominga Estela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Unidad Ejecutora de Investigaciones en Producción Animal. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Unidad Ejecutora de Investigaciones en Producción Animal; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2014.03.004  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877414001010