Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Iraporda, Carolina
dc.contributor.author
Romanin, David Emmanuel
dc.contributor.author
Rumbo, Martín
dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela
dc.date.available
2017-12-20T18:56:22Z
dc.date.issued
2014-03
dc.identifier.citation
Abraham, Analia Graciela; Garrote, Graciela Liliana; Rumbo, Martín; Romanin, David Emmanuel; Iraporda, Carolina; The role of lactate on the immunomodulatory properties of the nonbacterial fraction of kefir; Elsevier; Food Research International; 62; 3-2014; 247-253
dc.identifier.issn
0963-9969
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/31154
dc.description.abstract
The identification of components responsible for the bioactive properties of functional foods is of central interest in the food industry. In particular, fermented dairy products that are of a health benefit to the consumer may exert those salutary effects through the constituent microorganisms per se and/or through other bioactive components. Kefir is a beverage obtained by the fermentation of milk with kefir grains containing different lactic- and acetic-acid bacteria plus yeasts. We studied the immunomodulatory capacity of the nonbacterial fraction of kefir through approaches involving biochemistry and cell biology. Lactate, a major microbial metabolic product, was identified as the component responsible for the modulation of certain innate immune epithelial response: At the concentrations found in kefir-fermented milk, lactate inhibits the activation of intestinal epithelial cells triggered by interleukin-1β, tumor necrosis factor-α, or flagellin. Lactate treatment furthermore abrogates NF-κB signaling in the cells, whose action could be responsible for the observed modulation of the inflammatory response. These findings provide a new perspective in the analysis of the biologic properties of kefir-fermented-milk products.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Lactate
dc.subject
Intestinal Epitelium
dc.subject
Innate Response Modulation
dc.subject
Microbial Metabolite
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
The role of lactate on the immunomodulatory properties of the nonbacterial fraction of kefir
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-12-12T18:25:01Z
dc.journal.volume
62
dc.journal.pagination
247-253
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Iraporda, Carolina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Romanin, David Emmanuel. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigaciones del Sistema Inmune; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rumbo, Martín. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigaciones del Sistema Inmune; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigaciones del Sistema Inmune; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food Research International
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996914001604
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodres.2014.03.003
Archivos asociados