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dc.contributor.author
D Antoni, Cecilia Luciana  
dc.contributor.author
Domínguez Rubio, Ana Paula  
dc.contributor.author
Perez, Oscar Edgardo  
dc.contributor.other
Nayak, Amit Kumar  
dc.contributor.other
Hasnain, Md Saquib  
dc.date.available
2025-08-07T11:23:08Z  
dc.date.issued
2024  
dc.identifier.citation
D Antoni, Cecilia Luciana; Domínguez Rubio, Ana Paula; Perez, Oscar Edgardo; Probiotic encapsulation and delivery using gellan gum; Elsevier; 2024; 265-288  
dc.identifier.isbn
978-0-323-91815-2  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/268255  
dc.description.abstract
The popularity of probiotics has increased dramatically in the last decades, not only for their use in the prevention and treatment of multiple diseases, but also in healthy individuals wishing to maintain a healthy gut microbiota. In this line, probiotics must survive food processing or product maturation and shelf life for successful delivery in functional foods. Moreover, probiotics must survive their transit through the gastrointestinal tract. Microencapsulation is a useful strategy to increase bacterial survival from the food processing to the site of action into the human body. The goal of this chapter is to offer an updated and comprehensive understanding of probiotic microencapsulation technology using gellan gum as a biopolymer with biomedical applications. The ultimate objective is to review the current state of art of this technology not only applied in the field of functional foods, but also in clinical therapies.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
GELLAN GUM  
dc.subject
PROBIOTICS  
dc.subject
MICROENCAPSULATION  
dc.subject
FUNCTIONAL FOODS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Probiotic encapsulation and delivery using gellan gum  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2025-07-23T13:44:30Z  
dc.journal.pagination
265-288  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: D Antoni, Cecilia Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Domínguez Rubio, Ana Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez, Oscar Edgardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.lavoisier.eu/books/medicine/gellan-gum-as-a-biomedical-polymer/description_4711612  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/B978-0-323-91815-2.00026-0  
dc.conicet.paginas
586  
dc.source.titulo
Application of Gellan Gum as a Biomedical Polymer