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dc.contributor.author
D Antoni, Cecilia Luciana
dc.contributor.author
Domínguez Rubio, Ana Paula
dc.contributor.author
Perez, Oscar Edgardo
dc.contributor.other
Nayak, Amit Kumar
dc.contributor.other
Hasnain, Md Saquib
dc.date.available
2025-08-07T11:23:08Z
dc.date.issued
2024
dc.identifier.citation
D Antoni, Cecilia Luciana; Domínguez Rubio, Ana Paula; Perez, Oscar Edgardo; Probiotic encapsulation and delivery using gellan gum; Elsevier; 2024; 265-288
dc.identifier.isbn
978-0-323-91815-2
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/268255
dc.description.abstract
The popularity of probiotics has increased dramatically in the last decades, not only for their use in the prevention and treatment of multiple diseases, but also in healthy individuals wishing to maintain a healthy gut microbiota. In this line, probiotics must survive food processing or product maturation and shelf life for successful delivery in functional foods. Moreover, probiotics must survive their transit through the gastrointestinal tract. Microencapsulation is a useful strategy to increase bacterial survival from the food processing to the site of action into the human body. The goal of this chapter is to offer an updated and comprehensive understanding of probiotic microencapsulation technology using gellan gum as a biopolymer with biomedical applications. The ultimate objective is to review the current state of art of this technology not only applied in the field of functional foods, but also in clinical therapies.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
GELLAN GUM
dc.subject
PROBIOTICS
dc.subject
MICROENCAPSULATION
dc.subject
FUNCTIONAL FOODS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Probiotic encapsulation and delivery using gellan gum
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2025-07-23T13:44:30Z
dc.journal.pagination
265-288
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: D Antoni, Cecilia Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Domínguez Rubio, Ana Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perez, Oscar Edgardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.lavoisier.eu/books/medicine/gellan-gum-as-a-biomedical-polymer/description_4711612
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/B978-0-323-91815-2.00026-0
dc.conicet.paginas
586
dc.source.titulo
Application of Gellan Gum as a Biomedical Polymer
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