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dc.contributor.author
Cassani, Lucía Victoria  
dc.contributor.author
Silva, Aurora  
dc.contributor.author
Carpena, Maria Florencia  
dc.contributor.author
Pellegrini, María Celeste  
dc.contributor.author
García Pérez, Pascual  
dc.contributor.author
Grosso, Clara  
dc.contributor.author
Barroso, Maria Fátima  
dc.contributor.author
Simal Gándara, Jesús  
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea  
dc.contributor.author
Prieto, Miguel A.  
dc.date.available
2025-08-01T10:46:44Z  
dc.date.issued
2024-04  
dc.identifier.citation
Cassani, Lucía Victoria; Silva, Aurora; Carpena, Maria Florencia; Pellegrini, María Celeste; García Pérez, Pascual; et al.; Phytochemical compounds with promising biological activities from Ascophyllum nodosum extracts using microwave-assisted extraction; Elsevier; Food Chemistry; 438; 138037; 4-2024; 1-15  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/267654  
dc.description.abstract
Phytochemical-rich antioxidant extracts were obtained from Ascophyllum nodosum (AN) using microwave assisted extraction (MAE). Critical extraction factors such as time, pressure, and ethanol concentration were optimized by response surface methodology with a circumscribed central composite design. Under the optimalMAE conditions (3 min, 10.4 bar, 46.8 % ethanol), the maximum recovery of phytochemical compounds (polyphenols and fucoxanthin) with improved antioxidant activity from AN was obtained. In addition, the optimized AN extract showed significant biological activities as it was able to scavenge reactive oxygen and nitrogen species, inhibit central nervous system-related enzymes, and exhibit cytotoxic activity against different cancer cell lines. In addition, the optimized AN extract showed antimicrobial, and anti-quorum sensing activities, indicating that this extract could offer direct and indirect protection against infection by pathogenic microorganisms.This work demonstrated that the sustainably obtained AN extract could be an emerging, non-toxic, andnatural ingredient with potential to be included in different applications.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
BIOACTIVE COMPOUNDS  
dc.subject
EXTRACTION PROCEDURES  
dc.subject
MACROALGAE  
dc.subject
SUSTAINABLE INDUSTRIAL APPLICATION  
dc.subject
VALORIZATION  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Phytochemical compounds with promising biological activities from Ascophyllum nodosum extracts using microwave-assisted extraction  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-07-29T12:00:38Z  
dc.journal.volume
438  
dc.journal.number
138037  
dc.journal.pagination
1-15  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Cassani, Lucía Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina. Universidad de Vigo. Facultad de Ciencias de Ourense. Departamento de Química Analitica y Alimentaria; España  
dc.description.fil
Fil: Silva, Aurora. Universidad de Vigo. Facultad de Ciencias de Ourense. Departamento de Química Analitica y Alimentaria; España. Instituto Politécnico do Porto; Portugal  
dc.description.fil
Fil: Carpena, Maria Florencia. Universidad de Vigo. Facultad de Ciencias de Ourense. Departamento de Química Analitica y Alimentaria; España  
dc.description.fil
Fil: Pellegrini, María Celeste. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingenieria. Instituto en Ciencia y Tecnología de Alimentos y Ambiente;  
dc.description.fil
Fil: García Pérez, Pascual. Universidad de Vigo. Facultad de Ciencias de Ourense. Departamento de Química Analitica y Alimentaria; España. Università Cattolica del Sacro Cuore; Italia  
dc.description.fil
Fil: Grosso, Clara. Instituto Politécnico do Porto; Portugal  
dc.description.fil
Fil: Barroso, Maria Fátima. Instituto Politécnico do Porto; Portugal  
dc.description.fil
Fil: Simal Gándara, Jesús. Universidad de Vigo. Facultad de Ciencias de Ourense. Departamento de Química Analitica y Alimentaria; España  
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Prieto, Miguel A.. Universidad de Vigo. Facultad de Ciencias de Ourense. Departamento de Química Analitica y Alimentaria; España  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814623026559  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.138037