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dc.contributor.author
de Athayde Moncorvo Collado, Alejandro  
dc.contributor.author
Socias, Sergio Benjamin  
dc.contributor.author
González Lizárraga, Florencia  
dc.contributor.author
Ploper, Diego  
dc.contributor.author
Vera Pingitore, Esteban  
dc.contributor.author
Chehin, Rosana Nieves  
dc.contributor.author
Chaves, Analia Silvina  
dc.date.available
2025-05-26T10:16:30Z  
dc.date.issued
2024-02  
dc.identifier.citation
de Athayde Moncorvo Collado, Alejandro; Socias, Sergio Benjamin; González Lizárraga, Florencia; Ploper, Diego; Vera Pingitore, Esteban; et al.; Magnetic amyloid-based biocatalyst for the hydrolysis of urea; Elsevier; Food Chemistry; 433; 2-2024; 1-9  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/262518  
dc.description.abstract
The presence of urea in wines and other alcoholic beverages represents a critical problem since it can chemically react with ethanol, which leads to the formation of ethyl carbamate, a carcinogenic agent according to the World Health Organization. Here we report the creation of a biocatalyst for the hydrolysis of urea, which could potentially be used before bottling alcoholic drinks. For this, the effective surface area of streptavidin-labeled magnetic microparticles was amplified by functionalization with biotin-labeled hen egg lysozyme amyloid fibers. Subsequently, by using copper and hydrogen peroxide induced cross-linking of unmodified proteins (CHICUP), soybean urease was immobilized to the fibers. This gave rise to a magnetic biocatalyst with remarkable urease activity, which was maintained even after 10 reuses. We propose that this strategy could be used as a platform for immobilizing other molecules to design and develop a myriad of biocatalysts for the food industry.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
AMYLOID FIBRIL  
dc.subject
ETHYL CARBAMATE  
dc.subject
IMMOBILIZATION  
dc.subject
MAGNETIC PARTICLE  
dc.subject
UREASE  
dc.subject
WINE  
dc.subject.classification
Bioproductos, Biomateriales, Bioplásticos, Biocombustibles, Bioderivados, etc.  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Magnetic amyloid-based biocatalyst for the hydrolysis of urea  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-05-26T09:57:11Z  
dc.journal.volume
433  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: de Athayde Moncorvo Collado, Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Investigaciones En Medicina Molecular y Celular Aplicada del Bicentenario. - Gobierno de la Provincia de Tucumán. Ministerio de Salud. Sistema Provincial de Salud. Instituto de Investigaciones en Medicina Molecular y Celular Aplicada del Bicentenario. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Investigaciones en Medicina Molecular y Celular Aplicada del Bicentenario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Socias, Sergio Benjamin. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Investigaciones En Medicina Molecular y Celular Aplicada del Bicentenario. - Gobierno de la Provincia de Tucumán. Ministerio de Salud. Sistema Provincial de Salud. Instituto de Investigaciones en Medicina Molecular y Celular Aplicada del Bicentenario. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Investigaciones en Medicina Molecular y Celular Aplicada del Bicentenario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: González Lizárraga, Florencia. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Investigaciones En Medicina Molecular y Celular Aplicada del Bicentenario. - Gobierno de la Provincia de Tucumán. Ministerio de Salud. Sistema Provincial de Salud. Instituto de Investigaciones en Medicina Molecular y Celular Aplicada del Bicentenario. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Investigaciones en Medicina Molecular y Celular Aplicada del Bicentenario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ploper, Diego. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Investigaciones En Medicina Molecular y Celular Aplicada del Bicentenario. - Gobierno de la Provincia de Tucumán. Ministerio de Salud. Sistema Provincial de Salud. Instituto de Investigaciones en Medicina Molecular y Celular Aplicada del Bicentenario. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Investigaciones en Medicina Molecular y Celular Aplicada del Bicentenario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vera Pingitore, Esteban. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Investigaciones En Medicina Molecular y Celular Aplicada del Bicentenario. - Gobierno de la Provincia de Tucumán. Ministerio de Salud. Sistema Provincial de Salud. Instituto de Investigaciones en Medicina Molecular y Celular Aplicada del Bicentenario. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Investigaciones en Medicina Molecular y Celular Aplicada del Bicentenario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chehin, Rosana Nieves. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Investigaciones En Medicina Molecular y Celular Aplicada del Bicentenario. - Gobierno de la Provincia de Tucumán. Ministerio de Salud. Sistema Provincial de Salud. Instituto de Investigaciones en Medicina Molecular y Celular Aplicada del Bicentenario. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Investigaciones en Medicina Molecular y Celular Aplicada del Bicentenario; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chaves, Analia Silvina. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Investigaciones En Medicina Molecular y Celular Aplicada del Bicentenario. - Gobierno de la Provincia de Tucumán. Ministerio de Salud. Sistema Provincial de Salud. Instituto de Investigaciones en Medicina Molecular y Celular Aplicada del Bicentenario. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Investigaciones en Medicina Molecular y Celular Aplicada del Bicentenario; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0308814623014486  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.136830