Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Capítulo de Libro

Palynological and Physicochemical Characterization of Honey from Butia yatay Palm Savannas in Argentina

Título del libro: Melittology - New Advances

Brelis, Lucia ElisabetIcon ; Busch, Verónica MaríaIcon ; Sanguinetti, AgustinIcon
Otros responsables: Asif Aziz, Muhammad
Fecha de publicación: 2023
Editorial: IntechOpen Limited
ISBN: 978-1-83769-370-2
Idioma: Inglés
Clasificación temática:
Alimentos y Bebidas

Resumen

Butia yatay palm savannas (palmares de yatay) of Eastern Argentina constitute a unique natural and cultural landscape threatened by land conversion. Honey production, as a non-timber forest product, can become a conservation-through-use strategy for this landscape if shown to be a valuable product. Therefore, here we describe palynological and physicochemical parameters of honey obtained from hives situated in one of the remaining largest Butia yatay palm savannas in Entre Rios, Argentina, during the palms’ blooming peak. Melissopalinological analysis showed that three pollen types (Myrtaceae type, Butia yatay, and Eryngium horridum) accounted for 88–96% of the total pollen counted. Palm pollen was consistently present in all the analyzed samples as secondary pollen regarding its frequency with an average of 33.5% of the total pollen counted. This honey presented high proline content, high conductivity, a color range from light amber to amber, significant polyphenol bioactivity, and rheologically behaved as a Newtonian fluid. This is the first instance of producing and characterizing honey from this peculiar botanical and geographical origin, thus contributing to Argentinian efforts to hierarchize regional and local honey types. It is also the first report of Butia yatay palms as a significant nectar source for honey production.
Palabras clave: ARGENTINIAN HONEY , ENTRE RÍOS , PALM GROVE , HONEY ANALYSIS
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 3.525Mb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.5 Unported (CC BY-NC 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/248124
URL: https://www.intechopen.com/online-first/1146560
Colecciones
Capítulos de libros (ICTAER)
Capítulos de libros de INSTITUTO DE CIENCIA Y TECNOLOGIA DE LOS ALIMENTOS DE ENTRE RIOS
Capítulos de libros(IBBEA)
Capítulos de libros de INSTITUTO DE BIODIVERSIDAD Y BIOLOGIA EXPERIMENTAL Y APLICADA
Citación
Brelis, Lucia Elisabet; Busch, Verónica María; Sanguinetti, Agustin; Palynological and Physicochemical Characterization of Honey from Butia yatay Palm Savannas in Argentina; IntechOpen Limited; 2023; 1-20
Compartir

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES