Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Turning 'sweet' on immunity: galectin–glycan interactions in immune tolerance and inflammation

Rabinovich, Gabriel AdriánIcon ; Toscano, Marta AliciaIcon
Fecha de publicación: 05/2009
Editorial: Macmillan Publisher Limited
Revista: Nature Reviews Immunology
ISSN: 1474-1733
e-ISSN: 1474-1741
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Bioquímica y Biología Molecular; Inmunología

Resumen

The function of deciphering the biological information encoded by the glycome, which is the entire repertoire of complex sugar structures expressed by cells and tissues, is assigned in part to endogenous glycan-binding proteins or lectins. Galectins, a family of animal lectins that bind N-acetyllactosamine-containing glycans, have many roles in diverse immune cell processes, including those relevant to pathogen recognition, shaping the course of adaptive immune responses and fine-tuning the inflammatory response. How do galectins translate glycan-encoded information into tolerogenic or inflammatory cell programmes? An improved understanding of the mechanisms underlying these functions will provide further opportunities for developing new therapies based on the immunoregulatory properties of this multifaceted protein family.
Palabras clave: Glycoimmunology , Galectins , Adaptive Immunity , Tolerance
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 779.3Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/24530
URL: http://www.nature.com/nri/journal/v9/n5/full/nri2536.html
DOI: http://dx.doi.org/10.1038/nri2536
Colecciones
Articulos(IBYME)
Articulos de INST.DE BIOLOGIA Y MEDICINA EXPERIMENTAL (I)
Citación
Rabinovich, Gabriel Adrián; Toscano, Marta Alicia; Turning 'sweet' on immunity: galectin–glycan interactions in immune tolerance and inflammation; Macmillan Publisher Limited; Nature Reviews Immunology; 9; 5; 5-2009; 338-352
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES