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dc.contributor.author
Lechner, Bernardo Ernesto
dc.contributor.author
Monaldi, Santiago
dc.date.available
2017-09-15T21:08:52Z
dc.date.issued
2011-12
dc.identifier.citation
Lechner, Bernardo Ernesto; Monaldi, Santiago; Utilization of garlic and maize wastes supplemented with olive mill waste water for Pleurotus ostreatus cultivation; Sociedad Mexicana de Micologia; Revista Mexicana de Micologia; 34; 12-2011; 17-22
dc.identifier.issn
0187-3180
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/24441
dc.description.abstract
Garlic and maize cultivations in Argentina are located in similar areas where olive is produced, an advantage for eliminating wastes produced for oil extraction by mushroom cultivation. The aim of this study was to investigate the use of different percentages of olive mill waste water (OMWW) mixed with garlic and maize wastes for the production of Pleurotus ostreatus basidiomes. Strain BAFC 2067 of P. ostreatus was cultivated in garlic and maize wastes mixed with 15, 30, 45 and 60% of OMWW. Bags with 0% OMWW (control) and 100% OMWW were also inoculated. The time of colonization and the yields obtained permitted us to conclude that the best substrate utilized for basidiomes production was a mixture composed of OMWW and maize wastes. The negative effect in the growth of P. ostreatus on garlic wetted with tap water was reverted when garlic wastes contained 15 and 30 % of OMWW. A deleterious effect on yield was observed when 60 % OMWW was utilized for wetting garlic and maize wastes.
dc.description.abstract
Los cultivos de ajo y de maíz están ubicados en la Argentina en áreas similares destinadas a la producción de oliva, lo cual es una ventaja para la eliminación de desechos producidos por la extracción de aceites de oliva por medio de la producción de hongos. El objetivo de este trabajo fue investigar el uso de diferentes porcentajes de alpechín (OMWW) mezclados con desechos de ajo y maíz para la producción de basidiomas de Pleurotus ostreatus. La cepa BAFC 2067 de P. ostreatus fue cultivada en desechos de ajo y maíz mezclados con 15, 30, 45 y 60% de alpechín. Bolsas con 0% (control) y 100% de alpechín fueron también inoculados. El tiempo de colonización y las cosechas obtenidas permitieron concluir que el mejor sustrato utilizado para la producción de basidiomas fue la mezcla compuesta de alpechín y desechos de maíz. El efecto negativo para el crecimiento de Pleurotus ostreatus en ajo humedecido con agua destilada fue revertido cuando los desechos de ajo contenían 15 y 30 % de alpechín. Un efecto deletéreo sobre las cosechas fue observado cuando 60 % de alpechín fue utilizado para humedecer tanto el desecho de ajo como de maíz.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Sociedad Mexicana de Micologia
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Agro-Industrial Wastes
dc.subject
Olive
dc.subject
Oyster Mushroom
dc.subject
Production
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Utilization of garlic and maize wastes supplemented with olive mill waste water for Pleurotus ostreatus cultivation
dc.title
Utilización de desechos de ajo y maíz suplementados con alpechín para el cultivo de Pleurotus
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-09-13T16:17:07Z
dc.journal.volume
34
dc.journal.pagination
17-22
dc.journal.pais
México
dc.description.fil
Fil: Lechner, Bernardo Ernesto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Monaldi, Santiago. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Instituto Fitotécnico de "Santa Catalina"; Argentina
dc.journal.title
Revista Mexicana de Micologia
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://revistamexicanademicologia.org/2011/10/revista-mexicana-de-micologia-vol-34-diciembre-2011/
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=88321339003
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://ref.scielo.org/jnv6n2
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