Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Seijo, Mariana
dc.contributor.author
Vénica, Claudia Inés
dc.contributor.author
de Portela, María Luz
dc.contributor.author
Bergamini, Carina Viviana
dc.contributor.author
Wolf, Irma Veronica
dc.contributor.author
Perotti, Maria Cristina
dc.contributor.author
Zeni, Susana Noemi
dc.date.available
2024-09-04T13:38:40Z
dc.date.issued
2018
dc.identifier.citation
Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growth; LXIII Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Investigación Clínica; LXVI Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Inmunología y Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Fisiología; Buenos Aires; Argentina; 2018; 87-87
dc.identifier.issn
1669-9106
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/243589
dc.description.abstract
GOS are natural prebiotics of human milk. In addition, GOS could be synthesized in dairy products, such as yogurt, by beta-galactosidase action on lactose, giving a reduced-lactose product. GOS fermentation by the acid resistant gut microbiota produces short-chain fatty acid (SCFAs) that could favor CaAbs and Ca bone retention. The effect of yogurt containing GOS on CaAbs and retention was evaluated during normal growth. Male weaning Wistar rats (n=10 per group) received during 30 days AIN´93-G control diet (CD) or the yogurt containing GOS diet (ED).The results evidence the functional characteristics of the assayed yogurt. Moreover, the higher CaAbs and the similar bone mass suggest a beneficial effect on bone health, especially in subject with lactose intolerance.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Fundación Revista Medicina
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
FUNCTIONAL YOGURT
dc.subject
GOS
dc.subject
IN VIVO STUDY
dc.subject
CALCIUM ABSORTION
dc.subject
CALCIUM RETENTION
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growth
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia
dc.date.updated
2024-09-02T11:54:16Z
dc.journal.pagination
87-87
dc.journal.pais
Argentina
dc.journal.ciudad
Buenos Aires
dc.description.fil
Fil: Seijo, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vénica, Claudia Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: de Portela, María Luz. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wolf, Irma Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perotti, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zeni, Susana Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.saic.org.ar/revista-medicina
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.coverage
Nacional
dc.type.subtype
Reunión
dc.description.nombreEvento
LXIII Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Investigación Clínica; LXVI Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Inmunología y Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Fisiología
dc.date.evento
2018-11-14
dc.description.ciudadEvento
Buenos Aires
dc.description.paisEvento
Argentina
dc.type.publicacion
Journal
dc.description.institucionOrganizadora
Sociedad Argentina de Investigación Clínica
dc.source.revista
Medicina (Buenos Aires)
dc.date.eventoHasta
2018-11-17
dc.type
Reunión
Archivos asociados