Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Evento

Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growth

Seijo, MarianaIcon ; Vénica, Claudia InésIcon ; de Portela, María Luz; Bergamini, Carina VivianaIcon ; Wolf, Irma VeronicaIcon ; Perotti, Maria CristinaIcon ; Zeni, Susana NoemiIcon
Tipo del evento: Reunión
Nombre del evento: LXIII Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Investigación Clínica; LXVI Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Inmunología y Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Fisiología
Fecha del evento: 14/11/2018
Institución Organizadora: Sociedad Argentina de Investigación Clínica;
Título de la revista: Medicina (Buenos Aires)
Editorial: Fundación Revista Medicina
ISSN: 1669-9106
Idioma: Inglés
Clasificación temática:
Alimentos y Bebidas

Resumen

GOS are natural prebiotics of human milk. In addition, GOS could be synthesized in dairy products, such as yogurt, by beta-galactosidase action on lactose, giving a reduced-lactose product. GOS fermentation by the acid resistant gut microbiota produces short-chain fatty acid (SCFAs) that could favor CaAbs and Ca bone retention. The effect of yogurt containing GOS on CaAbs and retention was evaluated during normal growth. Male weaning Wistar rats (n=10 per group) received during 30 days AIN´93-G control diet (CD) or the yogurt containing GOS diet (ED).The results evidence the functional characteristics of the assayed yogurt. Moreover, the higher CaAbs and the similar bone mass suggest a beneficial effect on bone health, especially in subject with lactose intolerance.
Palabras clave: FUNCTIONAL YOGURT , GOS , IN VIVO STUDY , CALCIUM ABSORTION , CALCIUM RETENTION
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 1011.Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/243589
URL: https://www.saic.org.ar/revista-medicina
Colecciones
Eventos(INIGEM)
Eventos de INSTITUTO DE INMUNOLOGIA, GENETICA Y METABOLISMO
Eventos(INLAIN)
Eventos de INST.DE LACTOLOGIA INDUSTRIAL
Citación
Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growth; LXIII Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Investigación Clínica; LXVI Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Inmunología y Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Fisiología; Buenos Aires; Argentina; 2018; 87-87
Compartir

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES