Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Bossa, Marianela  
dc.contributor.author
Monesterolo, Noelia Edith  
dc.contributor.author
Monge, Maria del Pilar  
dc.contributor.author
Rhein, Paloma  
dc.contributor.author
Chulze, Sofia Noemi  
dc.contributor.author
Alaniz Zanon, Maria Silvina  
dc.contributor.author
Chiotta, María Laura  
dc.date.available
2024-08-29T11:07:56Z  
dc.date.issued
2024-08-10  
dc.identifier.citation
Bossa, Marianela; Monesterolo, Noelia Edith; Monge, Maria del Pilar; Rhein, Paloma; Chulze, Sofia Noemi; et al.; Fungal Laccases and Fumonisin Decontamination in Co-Products of Bioethanol from Maize; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Toxins; 16; 8; 10-8-2024; 1-18  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/243284  
dc.description.abstract
Maize (Zea mays L.) may be infected by Fusarium verticillioides and F. proliferatum, andconsequently contaminated with fumonisins (FBs), as well as the co-products of bioethanol intended for animal feed. Laccase enzymes have a wide industrial application such as mycotoxin degradation. The aims were to isolate and identify fungal laccase-producing strains, to evaluate laccase production, to determine the enzymatic stability under fermentation conditions, and to analyse the effectiveness in vitro of enzymatic extracts (EEs) containing laccases in degrading FB1. Strains belonging to Funalia trogii, Phellinus tuberculosus, Pleurotus ostreatus, Pycnoporus sanguineus and Trametes gallica species showed laccase activity. Different isoforms of laccases were detected depending on the evaluated species. For the FB1 decontamination assays, four enzymatic activities (5, 10, 15 and 20 U/mL) were tested, in the absence and presence of vanillic acid (VA) and 2,2,6,6-tetramethylpiperidine-N-oxyl (TEMPO) as redox mediators (1 and 10 mM). Trametes gallica B4-IMICO-RC EE was the most effective strain in buffer, achieving a 60% of FB1 reduction. Laccases included in EEs remained stable at different alcoholic degrees in maize steep liquor (MSL), but no significant FB1 reduction was observed under the conditions evaluated using MSL. This study demonstrate that although laccases could be good candidates for the development of a strategy to reduce FB1, further studies are necessary to optimise this process in MSL.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Multidisciplinary Digital Publishing Institute  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
FUNGAL LACCASES  
dc.subject
FUMONISIN B1  
dc.subject
MAIZE STEEP LIQUOR  
dc.subject
DECONTAMINATION  
dc.subject
FOOD SAFETY  
dc.subject.classification
Micología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Fungal Laccases and Fumonisin Decontamination in Co-Products of Bioethanol from Maize  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-08-19T14:57:55Z  
dc.identifier.eissn
2072-6651  
dc.journal.volume
16  
dc.journal.number
8  
dc.journal.pagination
1-18  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Basel  
dc.description.fil
Fil: Bossa, Marianela. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Monesterolo, Noelia Edith. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Cs.exactas Fisicoquimicas y Naturales. Instituto de Biotecnologia Ambiental y Salud. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Cordoba. Instituto de Biotecnologia Ambiental y Salud.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Monge, Maria del Pilar. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rhein, Paloma. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chulze, Sofia Noemi. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alaniz Zanon, Maria Silvina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chiotta, María Laura. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.journal.title
Toxins  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.3390/toxins16080350  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2072-6651/16/8/350