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dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian  
dc.contributor.author
Bordón, María Gabriela  
dc.contributor.author
Lallana, Rebeca Lía  
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel  
dc.contributor.author
Maestri, Damian  
dc.date.available
2017-09-14T18:14:21Z  
dc.date.issued
2017-02  
dc.identifier.citation
Martinez, Marcela Lilian; Bordón, María Gabriela; Lallana, Rebeca Lía; Ribotta, Pablo Daniel; Maestri, Damian; Optimization of Sesame Oil Extraction by Screw-Pressing at Low Temperature; Springer; Food and Bioprocess Technology; 10; 6; 2-2017; 1113-1121  
dc.identifier.issn
1935-5130  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/24257  
dc.description.abstract
Box-Behnken designs were used to optimize aprocess for sesame oil extraction by screw-pressing at lowtemperature (50 °C). Experimental designs included seedmoisture content (SMC), pressing speed (PS), and restrictiondie (RD) as the main processing parameters.Extractions at pilot plant scale showed a peak in oil recovery(OR, 71.1 ± 2.80%) at 12.3% SMC, 4 mm RD,and 20 rpm PS. Theoretical models were scanned againstexperimental data in order to scale up the proposed oilextraction process to industrial scale. A fitted model for OR showed a maximum predicted value similar to thehighest experimental value (74.4 ± 1.23%) under the followingconditions: 8.03% SMC, 10 mm RD, and 20 rpmPS. Chemical quality parameters of oils obtained at bothpilot and industrial scales were in the ranges stated inCodex (FAO/WHO) standards for non-refined sesame oil.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Sesame Oil  
dc.subject
Screw-Pressing Extration  
dc.subject
Processing Parameters  
dc.subject
Oil Recovery  
dc.subject
Chemical Quality Parameters  
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Optimization of Sesame Oil Extraction by Screw-Pressing at Low Temperature  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-09-07T16:52:07Z  
dc.identifier.eissn
1935-5149  
dc.journal.volume
10  
dc.journal.number
6  
dc.journal.pagination
1113-1121  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Nueva York  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bordón, María Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lallana, Rebeca Lía. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Maestri, Damian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.journal.title
Food and Bioprocess Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s11947-017-1885-4  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11947-017-1885-4