Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Characterization of Aspergillus species based on fatty acid profiles

Fraga, Marcelo E.; Santana, Djalva Maria N.; Gatti, Mario Jorge; Direito, Gloria Maria; Cavaglieri, Lilia ReneéIcon ; Rosa, Carlos Alberto R.
Fecha de publicación: 12/2008
Editorial: Fundação Oswaldo Cruz
Revista: Memórias do Instituto Oswaldo Cruz
ISSN: 0074-0276
e-ISSN: 1678-8060
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Biología Celular, Microbiología

Resumen

Cellular fatty acid composition was investigated as a taxonomic tool to discriminate Aspergillus species. Several of the tested species had the same fatty acid composition and different fatty acid relative concentration. The most important fatty acids were palmitic acid (C16:0), estearic acid (C18:0), oleic acid (C18:1), and linoleic acid (C18:2), representing 95% of Aspergillus fatty acids. Multivariate data analysis demonstrated to be useful for differentiating species belonging to Aspergillus genus. All the species analyzed showed significantly different fatty acid profiles (p<0.001). Furthermore, it will be possible to distinguish among Aspergillus spp. in the Flavi Section. Fatty acid composition has a considerable usefulness as a tool for the identification of filamentous fungi.
Palabras clave: Aspergillus species , fatty acids , characterization
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 332.8Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.5 Unported (CC BY-NC 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/242198
URL: https://www.scielo.br/j/mioc/a/PNjxBSVCtqDPQKzhqX4dDYz/?lang=en
DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0074-02762008000600005
Colecciones
Articulos(CCT - CORDOBA)
Articulos de CTRO.CIENTIFICO TECNOL.CONICET - CORDOBA
Citación
Fraga, Marcelo E.; Santana, Djalva Maria N.; Gatti, Mario Jorge; Direito, Gloria Maria; Cavaglieri, Lilia Reneé; et al.; Characterization of Aspergillus species based on fatty acid profiles; Fundação Oswaldo Cruz; Memórias do Instituto Oswaldo Cruz; 103; 6; 12-2008; 540-544
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES