Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Purification and Partial Characterization of Novel Bacteriocin L23 Produced by Lactobacillus fermentum L23

Pascual, Liliana Myriam; Daniele, María B.; Giordano, Walter FabianIcon ; Pájaro, María C.; Barberis, Isabel Lucila
Fecha de publicación: 12/2008
Editorial: Springer
Revista: Current Microbiology
ISSN: 0343-8651
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Biología Celular, Microbiología

Resumen

Lactobacillus fermentum strain L23 produced a small bacteriocin, designated bacteriocin L23, with an estimated molecular mass of <7,000 Da. Isolation, purification, and partial characterization of bacteriocin L23 are described. It displayed a wide inhibitory spectrum including both Gram-negative and Gram-positive pathogenic strains, and two species of Candida. The antibacterial activity of cell-free culture supernatant fluid was not affected by catalase or urease, but was abolished by the proteolytic enzymes trypsin and protease VI. Bacteriocin L23 was heat-stable (60 min at 100ºC) and showed inhibitory activity over a wide pH range (4.0 to 7.0). The proteinaceous compound was isolated from cell-free culture supernatant fluid and purified. Crude bacteriocin sample was prepared by a process of ammonium sulfate precipitation, gel filtration, thin-layer chromatography (TLC), bioautography, and reversed-phase HPLC.
Palabras clave: LACTOBACILLUS , BACTERIOCIN , L23
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Tamaño: 189.3Kb
Formato: PDF
.
Solicitar
Licencia
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/242163
URL: https://link.springer.com/article/10.1007/s00284-007-9094-4
DOI: http://dx.doi.org/10.1007/s00284-007-9094-4
Colecciones
Articulos(CCT - CORDOBA)
Articulos de CTRO.CIENTIFICO TECNOL.CONICET - CORDOBA
Citación
Pascual, Liliana Myriam; Daniele, María B.; Giordano, Walter Fabian; Pájaro, María C.; Barberis, Isabel Lucila; Purification and Partial Characterization of Novel Bacteriocin L23 Produced by Lactobacillus fermentum L23; Springer; Current Microbiology; 56; 4; 12-2008; 397-402
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES