Artículo
Bee pollen is consumed as a dietary supplement. Its quality parameters are regulated by the Argentine Food Code (AFCode). The present study characterized 10 commercial dehydratedsamples fromfiveArgentineprovinces toprovideinformationonhygienicquality and health safety. We assessed their microbiological quality, including potential mycotoxins. We also determined their botanical origin and moisture. Results showed that seven out of ten samples presented lower counts of culturable heterotrophic mesophilic bacteria than those allowed by the AFCode. In contrast, all samples showed higher filamentous fungi and yeast counts than the level approved by the AFCode. No fumonisin or deoxynivalenol was detected; we observed only aflatoxin B2 in one sample and ochratoxin A in two. The results of the botanical origin of samples showed that all samples had a predominant pollen type, except one. The microbiological quality of all samples agreed with that required by the AFCode, except filamentous fungi and yeasts. In addition, we found variations among samples from the same province. Therefore, if pollen is intended for human consumption, appropriate hygiene standards must be applied to all bee pollen production operations. El polen apícola se consume como suplemento dietético y su calidad está regulada por el Código Alimentario Argentino (CAA). Este estudio caracterizó 10 muestras deshidratadas comerciales de cinco provincias argentinas, para brindar información sobre calidad higiénica y seguridad sanitaria. Evaluamos la calidad microbiológica y la presencia de micotoxinas. Determinamos el origen botánico y la humedad. Los resultados demostraron que siete de 10 muestras presentaron recuentos de bacterias aerobias mesófilas y estos fueron menores que el nivel permitido por el CAA. Por el contrario, todas las muestras presentaron recuentos de hongos filamentosos y levaduras superiores al nivel permitido en el CAA. No se detectaron fumonisinas ni deoxinivalenol, solo aflatoxina B2 en una muestra y ocratoxina A en dos muestras. Los resultados del origen botánico mostraron que, a excepción de una, todas las muestras presentaron un tipo polínico predominante: en Buenos Aires fue Brassicaceae y en Chubut fueron Cytisus scoparius y Cichorieae. La calidad microbiológica estuvo de acuerdo con el CAA, a excepción de hongos y levaduras y se observaron variaciones entre muestras de la misma provincia. Se concluye que, si el polen apícola se destina al consumo humano, se deben aplicar normas de higiene adecuadas en todas las operaciones de producción.
Characterization of Argentine commercial bee pollen intended for human consumption
Título:
Caracterización de polen apícola comercial de Argentina destinado a consumo humano
Fernández, Leticia Andrea; Fernández Etchegaray, Victoria; Grandinetti, Gisela
; Ledesma González, Matías Francisco; Medici, Sandra Karina
; Alippi, Adriana Mónica


Fecha de publicación:
18/10/2023
Editorial:
Universidad Nacional de Cuyo
Revista:
Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo
ISSN:
0370-4661
e-ISSN:
1853-8665
Idioma:
Inglés
Tipo de recurso:
Artículo publicado
Clasificación temática:
Resumen
Palabras clave:
Apis mellifera
,
Argentina
,
bee pollen
,
microbiological quality
,
botanical origin
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Citación
Fernández, Leticia Andrea; Fernández Etchegaray, Victoria; Grandinetti, Gisela; Ledesma González, Matías Francisco; Medici, Sandra Karina; et al.; Characterization of Argentine commercial bee pollen intended for human consumption; Universidad Nacional de Cuyo; Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo; 55; 2; 18-10-2023; 20-31
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