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dc.contributor.author
Careaga Quiroga, Valeria Pilar
dc.contributor.author
Muniain, Claudia Cristina
dc.contributor.author
Maier, Marta Silvia
dc.date.available
2017-09-08T21:23:53Z
dc.date.issued
2013-04
dc.identifier.citation
Careaga Quiroga, Valeria Pilar; Muniain, Claudia Cristina; Maier, Marta Silvia; Fatty acid composition of the edible sea cucumber Athyonidium chilensis; Taylor & Francis; Natural Product Research; 27; 7; 4-2013; 638-647
dc.identifier.issn
1478-6419
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/23890
dc.description.abstract
The edible sea cucumber Athyonidium chilensis is a fishery resource of high commercial value in Chile, but no information on its lipid and fatty acid composition have been previously reported. Phospholipids were the major lipid contents of the ethanolic extracts of tubules, internal organs and body wall of A. chilensis. Saturated fatty acids predominated in tubule phospholipids (40.69%), while in internal organs and body wall phospholipids the monounsaturated fatty acids were in higher amounts (41.99% and 37.94%, respectively). The main polyunsaturated fatty acids in phospholipids were C20:2n-6, arachidonic (C20:4n-6) and eicosapentaenoic (C20:5n-3) acids. These results demonstrate for the first time that A. chilensis is a valuable food for human consumption in terms of fatty acids.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Taylor & Francis
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Sea Cucumber
dc.subject
Athyonidium Chilensis
dc.subject
Phospholipids
dc.subject
Fatty Acids
dc.subject
Gc-Ms
dc.subject
Pufas
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.subject.classification
Ética relacionada con Biotecnología Médica
dc.subject.classification
Biotecnología de la Salud
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
dc.title
Fatty acid composition of the edible sea cucumber Athyonidium chilensis
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-09-08T20:21:12Z
dc.journal.volume
27
dc.journal.number
7
dc.journal.pagination
638-647
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Careaga Quiroga, Valeria Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Muniain, Claudia Cristina. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Maier, Marta Silvia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina
dc.journal.title
Natural Product Research
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/14786419.2012.686909
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14786419.2012.686909
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