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dc.contributor.author
Careaga Quiroga, Valeria Pilar  
dc.contributor.author
Muniain, Claudia Cristina  
dc.contributor.author
Maier, Marta Silvia  
dc.date.available
2017-09-08T21:23:53Z  
dc.date.issued
2013-04  
dc.identifier.citation
Careaga Quiroga, Valeria Pilar; Muniain, Claudia Cristina; Maier, Marta Silvia; Fatty acid composition of the edible sea cucumber Athyonidium chilensis; Taylor & Francis; Natural Product Research; 27; 7; 4-2013; 638-647  
dc.identifier.issn
1478-6419  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/23890  
dc.description.abstract
The edible sea cucumber Athyonidium chilensis is a fishery resource of high commercial value in Chile, but no information on its lipid and fatty acid composition have been previously reported. Phospholipids were the major lipid contents of the ethanolic extracts of tubules, internal organs and body wall of A. chilensis. Saturated fatty acids predominated in tubule phospholipids (40.69%), while in internal organs and body wall phospholipids the monounsaturated fatty acids were in higher amounts (41.99% and 37.94%, respectively). The main polyunsaturated fatty acids in phospholipids were C20:2n-6, arachidonic (C20:4n-6) and eicosapentaenoic (C20:5n-3) acids. These results demonstrate for the first time that A. chilensis is a valuable food for human consumption in terms of fatty acids.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Taylor & Francis  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Sea Cucumber  
dc.subject
Athyonidium Chilensis  
dc.subject
Phospholipids  
dc.subject
Fatty Acids  
dc.subject
Gc-Ms  
dc.subject
Pufas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.subject.classification
Ética relacionada con Biotecnología Médica  
dc.subject.classification
Biotecnología de la Salud  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Fatty acid composition of the edible sea cucumber Athyonidium chilensis  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-09-08T20:21:12Z  
dc.journal.volume
27  
dc.journal.number
7  
dc.journal.pagination
638-647  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Careaga Quiroga, Valeria Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Muniain, Claudia Cristina. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Maier, Marta Silvia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina  
dc.journal.title
Natural Product Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/14786419.2012.686909  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14786419.2012.686909