Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Fatty acid composition of the edible sea cucumber Athyonidium chilensis

Careaga Quiroga, Valeria PilarIcon ; Muniain, Claudia CristinaIcon ; Maier, Marta SilviaIcon
Fecha de publicación: 04/2013
Editorial: Taylor & Francis
Revista: Natural Product Research
ISSN: 1478-6419
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Otras Ciencias Químicas; Ética relacionada con Biotecnología Médica

Resumen

The edible sea cucumber Athyonidium chilensis is a fishery resource of high commercial value in Chile, but no information on its lipid and fatty acid composition have been previously reported. Phospholipids were the major lipid contents of the ethanolic extracts of tubules, internal organs and body wall of A. chilensis. Saturated fatty acids predominated in tubule phospholipids (40.69%), while in internal organs and body wall phospholipids the monounsaturated fatty acids were in higher amounts (41.99% and 37.94%, respectively). The main polyunsaturated fatty acids in phospholipids were C20:2n-6, arachidonic (C20:4n-6) and eicosapentaenoic (C20:5n-3) acids. These results demonstrate for the first time that A. chilensis is a valuable food for human consumption in terms of fatty acids.
Palabras clave: Sea Cucumber , Athyonidium Chilensis , Phospholipids , Fatty Acids , Gc-Ms , Pufas
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 148.1Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/23890
DOI: http://dx.doi.org/10.1080/14786419.2012.686909
URL: http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14786419.2012.686909
Colecciones
Articulos(SEDE CENTRAL)
Articulos de SEDE CENTRAL
Citación
Careaga Quiroga, Valeria Pilar; Muniain, Claudia Cristina; Maier, Marta Silvia; Fatty acid composition of the edible sea cucumber Athyonidium chilensis; Taylor & Francis; Natural Product Research; 27; 7; 4-2013; 638-647
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES