Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines
dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana
dc.contributor.author
Alberto, Maria Rosa
dc.contributor.author
Ordóñez, Roxana Mabel
dc.contributor.author
Cuello, Ana Soledad
dc.contributor.author
Torres, Sebastián
dc.contributor.author
Sayago, Jorge Esteban
dc.date.available
2024-06-19T15:08:04Z
dc.date.issued
2014
dc.identifier.citation
Nutritional and functional properties of native fruits of Argentina: Revalorization use in the design of functional foods; 14th International Congress of Ethnopharmacology; VIII Simposio Internacional de Química de Productos Naturales y sus Aplicaciones; Puerto Varas; Chile; 2014; 45-45
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/238266
dc.description.abstract
The aim of this project is the study of nutritional and functional benefits of fruits from Argentinean Northwestern as well as its relation with the chemical composition. The fruits of some native Leguminosae such as Prosopis species were used as food by native people and the flour of such fruits was introduced into the Argentinian Food Code). Other attractive fruits of our region due to their potential applications in the food industry are "mistol " (Ziziphus mistol) that recently joined the list of edible fruits of the Argentinian Food Code, " tree tomato" (Solanum betaceum ), "mato" (Myrcianthes pungens), "chañar" (Geoffroea decorticans), fruits of some cactus (Opuntia, Rhipsalis), among others. All of them are used in the local cuisine in fruit salads, juices, as candy, jellies, preserves and other regional products by different aboriginal and rural communities and are now being rediscovered as potential new crops. Recently, we demonstrated that somefruits from plants native toNOA have nutritional and functional properties and can be exploited for designing functional food as such or minimally processed.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Universidad de Talca
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
NATIVE FRUITS
dc.subject
ARGENTINA
dc.subject
FUNCTIONAL FOODS
dc.subject
FUNCTIONAL PROPERTIES
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.subject.classification
Ciencias de las Plantas, Botánica
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Nutritional and functional properties of native fruits of Argentina: Revalorization use in the design of functional foods
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia
dc.date.updated
2024-06-10T14:46:05Z
dc.journal.pagination
45-45
dc.journal.pais
Chile
dc.journal.ciudad
Santiago
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alberto, Maria Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ordóñez, Roxana Mabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cuello, Ana Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Torres, Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sayago, Jorge Esteban. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://bib.irb.hr/datoteka/742320.Book_of_Abstracts.pdf
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.coverage
Internacional
dc.type.subtype
Congreso
dc.description.nombreEvento
14th International Congress of Ethnopharmacology; VIII Simposio Internacional de Química de Productos Naturales y sus Aplicaciones
dc.date.evento
2014-09-23
dc.description.ciudadEvento
Puerto Varas
dc.description.paisEvento
Chile
dc.type.publicacion
Book
dc.description.institucionOrganizadora
Universidad de Talca
dc.description.institucionOrganizadora
Sociedad Latinoamericana de Fitoquímica
dc.description.institucionOrganizadora
International Society of Ethnopharmacology
dc.description.institucionOrganizadora
Sociedad Chilena de Química
dc.source.libro
Book of Abstracts of the 14th International Congress of Ethnopharmacology and VIII Simposio Internacional de Química de Productos Naturales y sus Aplicaciones
dc.date.eventoHasta
2014-09-26
dc.type
Congreso
Archivos asociados