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dc.contributor.author
Molina, Rocío Daniela Inés
dc.contributor.author
Arena, Mario Eduardo
dc.date.available
2024-05-31T11:30:18Z
dc.date.issued
2017
dc.identifier.citation
Paprika extracts (capsicum annuum) from the north of argentine inhibits the virulence of escherichia coli strains; LXII Reunión Científica de la Sociedad Argentina de Investigación Clínica; LIII Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Investigación Bioquímica y Biología Molecular; LXV Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Inmunología; Reunión de la Sociedad Argentina de Andrología; XLVI Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Biofísica ; XLIX Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Farmacología Experimental; Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Fisiología; Reunión de la Sociedad Argentina de Hematología y XXIX Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Protozoología; Ciudad Autónoma de Buenos Aries; Argentina; 2017; 558-558
dc.identifier.issn
1669-9106
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/236657
dc.description.abstract
The production of protective biofilm (B) and the ability to move dueswarming motility, suggest to Escherichia coli as an important concernin the food industry. Nowadays, the controls of food spoilageinvolve chemical preservatives. However, these compounds are potentiallytoxic. For this reason, spices, generally recognized as safeproducts, are promising alternatives. The aim of this work was to determinethe anti-virulence properties of extracts (E) of paprika (Capsicumannuum) against two strains of E. coli ATCC 35218 and afood isolate LHICA S58. Their inhibition of B was determined by thecrystal violet staining and its metabolism using the MTT assay. Theeffect of E against the bacterial swarming was investigated using theswarm agar method. Five E was obtained: hexane (EH), chloroform(EC), ethyl acetate (EEA), methanol (EM) and total methanol (ETM).The E. coli ATCC 35218 biofilm formation at 24 h was inhibited 86%by the presence of 100 μg/ml of EH. However, nearly all the extractswere able to inhibit the biofilm formation of E. coli LHICA S58, at alower concentration (10 μg / ml). Concerning to the metabolic activityof B cells, for E. coli ATCC, at 10 μg/ml, EH and EC showedsignificant inhibition (p<0.05) and at 100 μg/ml all the extracts hadsignificant activities, above all EH 52% and EC 47%. Against E. coliLHICA all the E at both concentrations showed significant inhibitions(p<0.05) higher than 20%, mainly at 10 μg/ml the EC 40%, EH 36%,and ETM 35%. In addition, the motility of the bacteria was 44% diminishedby 200 μg/ml of EH in the culture collection strain as wellas, 11% and 12% by EC and EM, respectively, in the isolate fromfood. Paprika used as a seasoning and flavoring in several foods isable to control virulence E. coli and could be considered as a promisingnatural preservative and food industry sanitizer.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Fundación Revista Medicina
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
PAPRIKA
dc.subject
VIRULENCE
dc.subject
ESCHERICHIA COLI
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Paprika extracts (capsicum annuum) from the north of argentine inhibits the virulence of escherichia coli strains
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia
dc.date.updated
2024-05-29T16:02:06Z
dc.journal.volume
77
dc.journal.number
5
dc.journal.pagination
558-558
dc.journal.pais
Argentina
dc.journal.ciudad
Ciudad Autónoma de Buenos Aires
dc.description.fil
Fil: Molina, Rocío Daniela Inés. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Arena, Mario Eduardo. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://medicinabuenosaires.com/revistas/vol77-17/Vol.77SuplementoI-2017.pdf
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
dc.coverage
Internacional
dc.type.subtype
Reunión
dc.description.nombreEvento
LXII Reunión Científica de la Sociedad Argentina de Investigación Clínica; LIII Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Investigación Bioquímica y Biología Molecular; LXV Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Inmunología; Reunión de la Sociedad Argentina de Andrología; XLVI Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Biofísica ; XLIX Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Farmacología Experimental; Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Fisiología; Reunión de la Sociedad Argentina de Hematología y XXIX Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Protozoología
dc.date.evento
2017-11-13
dc.description.ciudadEvento
Ciudad Autónoma de Buenos Aries
dc.description.paisEvento
Argentina
dc.type.publicacion
Journal
dc.description.institucionOrganizadora
Sociedad Argentina de Investigación Clínica
dc.description.institucionOrganizadora
Sociedad Argentina de Investigación Bioquímica y Biología Molecular
dc.description.institucionOrganizadora
Sociedad Argentina de Inmunología
dc.description.institucionOrganizadora
Sociedad Argentina de Andrologia
dc.description.institucionOrganizadora
Sociedad Argentina de Biofísica
dc.description.institucionOrganizadora
Sociedad Argentina de Biologia
dc.description.institucionOrganizadora
Sociedad Argentina de Farmacología Experimental
dc.description.institucionOrganizadora
Sociedad Argentina de Fisiologia
dc.description.institucionOrganizadora
Sociedad Argentina de Protozoologia
dc.source.revista
Medicina
dc.date.eventoHasta
2017-11-17
dc.type
Reunión
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