Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Giordano Maffioly, Nicolas  
dc.contributor.author
Sosa, Ayelen Morena  
dc.contributor.author
Martinez, Luis Manuel  
dc.contributor.author
Alonso, Silvia del Valle  
dc.date.available
2024-03-08T12:34:58Z  
dc.date.issued
2023-10  
dc.identifier.citation
Giordano Maffioly, Nicolas; Sosa, Ayelen Morena; Martinez, Luis Manuel; Alonso, Silvia del Valle; Solid Lipid Microparticles As Carriers of Vaccinium Myrtillus And Schinus Molle Linn Additives for Food Application; International Journal of Food Sciences and Nutrition; Food Science and Nutrition; 9; 3; 10-2023; 1-8  
dc.identifier.issn
2470-1076  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/229818  
dc.description.abstract
The diet carried throughout our lives is closely influenced by the presence of free radicals that damage our bodies and develop diseases. Antioxidants are organic molecules capable of preventing cell damage. They are found in food of natural origins, such as blueberries and Aguaribay. A lipid-based transport system is formulated as solid lipid microparticles. This formulation helps counteract the adverse effects of directly applying the ethanolic antioxidant extracts and increases the oil matrix´s useful lifespan. Characterization of the solid lipid microparticle formulations by DSLS, Zeta Potential, Rheology, and TEM confirmed that it protects the compounds encapsulated and stabilizes the active ingredient. Application of the formulation in different commercial oils allowed to establish a reduction in grape oil rancidity in stress conditions. This work indicates that the obtained solid lipid microparticle systems with natural antioxidant compounds can be used as a food additive.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
International Journal of Food Sciences and Nutrition  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
SOLID LIPID MICROPARTICLES  
dc.subject
ANTIOXIDANTS  
dc.subject
FOOD ADITIVE  
dc.subject
OIL  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Solid Lipid Microparticles As Carriers of Vaccinium Myrtillus And Schinus Molle Linn Additives for Food Application  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-02-15T11:42:57Z  
dc.journal.volume
9  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Giordano Maffioly, Nicolas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Biología Celular y Neurociencia "Prof. Eduardo de Robertis". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Biología Celular y Neurociencia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sosa, Ayelen Morena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Biología Celular y Neurociencia "Prof. Eduardo de Robertis". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Biología Celular y Neurociencia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Luis Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Universidad Nacional de La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alonso, Silvia del Valle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Universidad Nacional de La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular; Argentina  
dc.journal.title
Food Science and Nutrition  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.heraldopenaccess.us/openaccess/solid-lipid-microparticles-as-carriers-of-vaccinium-myrtillus-and-schinus-molle-linn-additives-for-food-application  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.24966/FSN-1076/100162