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dc.contributor.author
Leiva, Carlos Leónidas  
dc.contributor.author
Cangelosi, Adriana  
dc.contributor.author
Mariconda, Virginia Laura  
dc.contributor.author
Celi, Ana  
dc.contributor.author
Joaquim, Patricia Estefania  
dc.contributor.author
Geoghegan, Patricia  
dc.contributor.author
Fernandez Miyakawa, Mariano Enrique  
dc.contributor.author
Chacana, Pablo Anibal  
dc.date.available
2024-03-01T11:43:30Z  
dc.date.issued
2023-02  
dc.identifier.citation
Leiva, Carlos Leónidas; Cangelosi, Adriana; Mariconda, Virginia Laura; Celi, Ana; Joaquim, Patricia Estefania; et al.; Use of adjuvant ISA VG 71 to produce neutralizing egg yolk antibodies against bothropic venom; Springer; Applied Microbiology and Biotechnology; 107; 5-6; 2-2023; 1947-1957  
dc.identifier.issn
0175-7598  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/229081  
dc.description.abstract
The use of egg yolk antibodies—IgY technology—represents an alternative to the production of mammalian immunoglobulins and has several advantages regarding animal welfare and lower costs of production. The use of adjuvants to achieve the hyperimmunization of laying hens plays a key role in the success of the production of high levels of the antibodies. In the present work, two different adjuvant systems (Freund’s adjuvants and MontanideTM ISA 71 VG) were compared to produce IgY anti-Bothrops alternatus. For the first immunization, formalin-inactivated Salmonella was added to MontanideTM ISA 71 VG to emulate Freund’s complete adjuvant which includes a mycobacteria antigen. After eight immunizations, IgY produced by using either adjuvant was able to neutralize the lethal activity of the venom in a mouse model, but differences were found regarding the recognition of components of the venom between the two adjuvants tested. Overall, MontanideTM adjuvant used in this work could be a good alternative choice to produce antibodies capable of neutralizing the lethality of complex antigens. This adjuvant is commercially available and used in the formulation of several poultry vaccines and could be used for the IgY technology instead of traditional immunomodulators such as Freund’s adjuvants. Key points • IgY extracts recognized major components of the venom. • Avidity indexes of the IgY extracts increased after the successive immunizations. • IgY obtained by two adjuvant systems neutralized the lethal activity of the venom.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ADJUVANT  
dc.subject
EGG YOLK  
dc.subject
IGY ANTIBODY  
dc.subject
MASS SPECTROMETRY  
dc.subject
MONTANIDE  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Use of adjuvant ISA VG 71 to produce neutralizing egg yolk antibodies against bothropic venom  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-02-29T13:17:13Z  
dc.journal.volume
107  
dc.journal.number
5-6  
dc.journal.pagination
1947-1957  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.description.fil
Fil: Leiva, Carlos Leónidas. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación En Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Patobiología Veterinaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Patobiología Veterinaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cangelosi, Adriana. Dirección Nacional de Instituto de Investigación. Administración Nacional de Laboratorio e Instituto de Salud "Dr. C. G. Malbrán"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mariconda, Virginia Laura. Dirección Nacional de Instituto de Investigación. Administración Nacional de Laboratorio e Instituto de Salud "Dr. C. G. Malbrán"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Celi, Ana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación En Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Patobiología Veterinaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Patobiología Veterinaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Joaquim, Patricia Estefania. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación En Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Patobiología Veterinaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Patobiología Veterinaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Geoghegan, Patricia. Dirección Nacional de Instituto de Investigación. Administración Nacional de Laboratorio e Instituto de Salud "Dr. C. G. Malbrán"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernandez Miyakawa, Mariano Enrique. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion En Ciencias Veterinarias y Agronomicas. Instituto de Patobiologia Veterinaria. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Patobiologia Veterinaria.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chacana, Pablo Anibal. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion En Ciencias Veterinarias y Agronomicas. Instituto de Patobiologia Veterinaria. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Patobiologia Veterinaria.; Argentina  
dc.journal.title
Applied Microbiology and Biotechnology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s00253-023-12409-3