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dc.contributor.author
Gomez Ribot, Dalmiro Leonardo Antonio
dc.contributor.author
Díaz, Esteban
dc.contributor.author
Fazio, María Victoria
dc.contributor.author
Gomez, Hebe Lorena
dc.contributor.author
Careaga Quiroga, Valeria Pilar
dc.contributor.author
Maier, Marta Silvia
dc.contributor.author
Macchi, Silvia
dc.contributor.author
Gresta, Carlos
dc.contributor.author
Capobianco, Evangelina Lorena
dc.contributor.author
Jawerbaum, Alicia Sandra
dc.date.available
2024-02-23T11:28:13Z
dc.date.issued
2023-08
dc.identifier.citation
Gomez Ribot, Dalmiro Leonardo Antonio; Díaz, Esteban; Fazio, María Victoria; Gomez, Hebe Lorena; Careaga Quiroga, Valeria Pilar; et al.; Metabolic and molecular effects of dietary extra virgin olive oil in blood and placenta of women with GDM; Frontiers Media; Frontiers in Endocrinology; 14; 8-2023; 1-14
dc.identifier.issn
1664-2392
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/228145
dc.description.abstract
Gestational diabetes mellitus (GDM) increases the risks of maternal, placental, and neonatal complications. Previously, we found that a diet enriched in extra virgin olive oil (EVOO) prevents increased maternal triglyceridemia and placental proinflammatory markers in a cohort of GDM patients. The aim of this work was to evaluate maternal circulating markers of insulin resistance, placental collagen, glycogen and lipid levels, and placental levels of proteins, mRNAs, and a microRNA involved in the endocytic pathway in the same cohort of control women and women with GDM who received or did not receive a diet enriched in EVOO (36 g/day) from weeks 24 to 28 of pregnancy until term. Results: At term, the TG/HDL cholesterol ratio, fatty acid binding protein 4 circulating levels, and maternal BMI were increased in the GDM patients, alterations prevented by the maternal diet enriched in EVOO. Although there were no changes in placental lipid levels and lipid profile, GDM placentas were thicker than controls and showed increased glycogen and collagen content, alterations prevented by the EVOO enriched diet. GDM placentas showed increases in megalin levels, in the expression of several genes involved in the endocytic pathway, and in miR-199, which targets these genes, alterations prevented by the maternal diet enriched in EVOO. Conclusions: We identified novel beneficial effects of an EVOO-enriched diet in GDM women, a diet capable of regulating maternal insulin resistance, the structure and metabolism of the placenta, and the placental endocytic pathway, suggesting effects that may be beneficial for fetal development.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Frontiers Media
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
EXTRA VIRGIN OLIVE OIL
dc.subject
MATERNAL DIABETES
dc.subject
METABOLISM
dc.subject
MIR-199
dc.subject
PLACENTA
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Metabolic and molecular effects of dietary extra virgin olive oil in blood and placenta of women with GDM
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-02-20T12:19:34Z
dc.journal.volume
14
dc.journal.pagination
1-14
dc.journal.pais
Suiza
dc.description.fil
Fil: Gomez Ribot, Dalmiro Leonardo Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Díaz, Esteban. Gobierno de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires. Hospital General de Agudos Doctor Ignacio Pirovano; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fazio, María Victoria. Gobierno de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires. Hospital General de Agudos Doctor Ignacio Pirovano; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gomez, Hebe Lorena. Gobierno de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires. Hospital General de Agudos Doctor Ignacio Pirovano; Argentina
dc.description.fil
Fil: Careaga Quiroga, Valeria Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Maier, Marta Silvia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Macchi, Silvia. Gobierno de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires. Hospital General de Agudos Doctor Ignacio Pirovano; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gresta, Carlos. Gobierno de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires. Hospital General de Agudos Doctor Ignacio Pirovano; Argentina
dc.description.fil
Fil: Capobianco, Evangelina Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Jawerbaum, Alicia Sandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina
dc.journal.title
Frontiers in Endocrinology
dc.relation.alternativeid
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dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3389/fendo.2023.1219276
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