Evento
Antioxidant properties of Vaccinium myrtillus L. stem against ethanol-induced gastric mucosal injury in rats
Serra Barcellona, Carolina
; Habib, Natalia Cecilia
; Taboada, Félix Facundo
; Lizarraga, Emilio Fernando
; Genta, Susana Beatriz de Fátima
Tipo del evento:
Reunión
Nombre del evento:
LXII Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Investigación Clínica; LII Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Investigación Bioquímica y Biología Molecular; LXV Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Inmunología; Reunión de la Sociedad Argentina de Andrología; XLVI Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Biofísica; XIX Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Biología; XLIX Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Farmacología Experimental; Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Fisiología; Reunión de la Sociedad Argentina de Hematología y XXIX Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Protozoología
Fecha del evento:
13/11/2017
Institución Organizadora:
Sociedad Argentina de Investigación Bioquímica y Biología Molecular;
Sociedad Argentina de Investigación Clínica;
Sociedad Argentina de Inmunología;
Sociedad Argentina de Andrología;
Sociedad Argentina de Biofísica;
Sociedad Argentina de Biología;
Sociedad Argentina de Farmacología Experimental;
Sociedad Argentina de Fisiología;
Sociedad Argentina de Hematología;
Sociedad Argentina de Protozoología;
Título de la revista:
Medicina (Buenos Aires)
Editorial:
Fundación Revista Medicina
ISSN:
1669-9106
Idioma:
Inglés
Clasificación temática:
Resumen
The present study was designed to evaluate the antioxidant effect of the AE of Vm stems and to examine their participation in the gastroprotective activity. Phytochemical screening of the AE (infusion 5%) of Vm stems was carried out. The in vivo experimental groups were the following: 1- control group, 2- positive control group (sucralfate 100mg/kg) and 3- AE of Vm treated group (150mg/kg) (n= 6 adult Wistar rats/group). The levels of thiobarbituric acid (TBA, as index of lipid peroxidation) and the activities of reduced glutathione (GSH) and catalase (CAT) were measured in homogenates of gastric mucosa. The pretreatment of the animals with the AE of Vm increased activity of the CAT enzyme and decreased GSH and TBA levels in gastric mucosa homogenates. In addition, the morphological observations at macro and microscopic level also supported a protective effect of the AE. The present results indicate that the gastroprotective effects of AE of Vm stem may be related to their content of phenolic compounds, mediated by its antioxidant properties. We suggest that the AE of the stem of Vm may represent an attractive therapeutic option for protecting against the pathogenesis of gastric ulcers.
Palabras clave:
Vaccinium myrtillus L.
,
antioxidant activity
,
gastric mucosal injury
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Citación
Antioxidant properties of Vaccinium myrtillus L. stem against ethanol-induced gastric mucosal injury in rats; LXII Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Investigación Clínica; LII Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Investigación Bioquímica y Biología Molecular; LXV Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Inmunología; Reunión de la Sociedad Argentina de Andrología; XLVI Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Biofísica; XIX Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Biología; XLIX Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Farmacología Experimental; Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Fisiología; Reunión de la Sociedad Argentina de Hematología y XXIX Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Protozoología; Ciudad Autónoma de Buenos Aries; Argentina; 2017; 1-2
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