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dc.contributor.author
Sandrinelli Tesán, Rebeca  
dc.contributor.author
Alvarez, D.  
dc.contributor.author
Silva, M. P.  
dc.contributor.author
Aguilar, R.  
dc.contributor.author
Pazos, A.  
dc.contributor.author
Balzarini, Monica Graciela  
dc.contributor.author
Martínez, María José  
dc.date.available
2024-01-05T13:55:54Z  
dc.date.issued
2023-08  
dc.identifier.citation
Sandrinelli Tesán, Rebeca; Alvarez, D.; Silva, M. P.; Aguilar, R.; Pazos, A.; et al.; Caracterización morfológica y química de nuevos genotipos de girasol confitero (Helianthus annuus L.) desarrollados en Argentina; Universidad Nacional de Cordoba; AgriScientia; 39; 2; 8-2023; 45-56  
dc.identifier.issn
0327-6244  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/222606  
dc.description.abstract
Argentina is the world’s leading exporter of confectionery sunflower. This work characterized the morphometric and nutritional composition of sunflower seeds from new confectionery genotypes. Average morphometric variables per seed were: weight 0.11 and 0.06 g with and without achene, respectively; length 15.2 mm; and width 8.50 mm, with most calibers greater than 9.51 mm. Proximate analysis indicated that seeds without shell were an important source of lipids (49 %), as well as proteins (28 %), carbohydrates (11 %), and minerals (4.8 % ashes). Fatty acid composition showed that polyunsaturated fatty acids were the major components (56 %), followed by monounsaturated ones (34 %), and saturated ones (11 %). The mid-oleic genotype developed by INTA showed significantly greater oleic acid (47 %) and lower linoleic acid (42 %) than the commercial hybrid. Proteic composition showed 33 % of essential amino acids (EAA) while fiber and sugars represented 3.9 % and 7.3 % respectively; macroelements such as K, Mg and Ca, and microelements such as Mn, Fe, Cu, Zn, Se, Co, Mo and Na. New confectionery sunflower hybrids developed by INTA stand out for their high quality in edible oil, proteins and essential components, all very valuable for the food industry.  
dc.description.abstract
Argentina es el principal exportador mundial de girasol confitero. Este trabajo caracterizó la composición morfométrica y nutricional de nuevos genotipos de girasol confitero. Las variables morfométricas promedio por semilla fueron: peso 0,11 g y 0,06 g, con y sin aquenio respectivamente; longitud 15,2 mm; ancho 8,50 mm; la mayoría de calibres superiores a 9,51 mm. El análisis composicional indicó que las semillas sin cáscara aportan 49 % de lípidos, 28 % de proteínas, 11 % de carbohidratos y 4,8 % de minerales. La composición de ácidos grasos mostró que los poliinsaturados fueron los componentes principales (56 %), seguidos de los monoinsaturados (34 %) y los saturados (11 %). El genotipo medio oleico presentó porcentaje de ácido oleico significativamente mayor (47 %) y porcentaje de ácido linoleico menor (42 %) que el híbrido comercial. La composición de proteínas fue de 33 % de aminoácidos esenciales (AAE); fibra y azúcares de 3,9 % y 7,3 %, respectivamente; macroelementos K, Mg y Ca, y microelementos Mn, Fe, Cu, Zn, Se, Co, Mo y Na. Los nuevos híbridos de girasol confitero desarrollados por INTA se destacan por la alta calidad del aceite, proteínas y componentes esenciales, todos estos de importancia para la industria alimenticia.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
spa  
dc.publisher
Universidad Nacional de Cordoba  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FATTY AND AMINO ACIDS  
dc.subject
KERNEL CHEMICAL CONTENT  
dc.subject
OIL  
dc.subject
PROTEIN  
dc.subject
SUGARS  
dc.subject
YIELD  
dc.subject.classification
Agricultura  
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Caracterización morfológica y química de nuevos genotipos de girasol confitero (Helianthus annuus L.) desarrollados en Argentina  
dc.title
Morpho-chemical characterization of new confectionery sunflower (Helianthus annuus L.) genotypes from Argentina  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-01-03T12:26:36Z  
dc.identifier.eissn
1668-298X  
dc.journal.volume
39  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
45-56  
dc.journal.pais
Argentina  
dc.journal.ciudad
Córdoba  
dc.description.fil
Fil: Sandrinelli Tesán, Rebeca. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alvarez, D.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Silva, M. P.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aguilar, R.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pazos, A.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Balzarini, Monica Graciela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigaciones Agropecuarias. Unidad de Fitopatología y Modelización Agrícola - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Fitopatología y Modelización Agrícola; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martínez, María José. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina  
dc.journal.title
AgriScientia  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revistas.unc.edu.ar/index.php/agris/article/view/33523  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.31047/1668.298x.v39.n2.33523