Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Zaldarriaga Heredia, Jorgelina  
dc.contributor.author
Wagner, Marcelo  
dc.contributor.author
Cora Jofré, Florencia  
dc.contributor.author
Savio, Marianela  
dc.contributor.author
Azcarate, Silvana Mariela  
dc.contributor.author
Camiña, José Manuel  
dc.date.available
2023-10-27T11:39:05Z  
dc.date.issued
2022-03  
dc.identifier.citation
Zaldarriaga Heredia, Jorgelina; Wagner, Marcelo; Cora Jofré, Florencia; Savio, Marianela; Azcarate, Silvana Mariela; et al.; An overview on multi-elemental profile integrated with chemometrics for food quality assessment: toward new challenges; Taylor & Francis; Critical Reviews In Food Science And Nutrition; 63; 26; 3-2022; 8173-8193  
dc.identifier.issn
1040-8398  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/216134  
dc.description.abstract
Food products, especially those with high value-added, are commonly subjected to strict quality controls, which are of paramount importance, especially for attesting to some peculiar features related, for instance, to their geographical origin and/or the know-how of their producers. However, the sophistication of fraudulent practices requires a continuous update of analytical platforms. Different analytical techniques have become extremely appealing since the instrumental analysis tools evolution has substantially improved the capability to reveal and understand the complexity of food. In light of this, multi-elemental composition has been successful implemented solving a plethora of food authentication and traceability issues. In the last decades, it has existed an ever-increasing trend in analysis based on spectrometry analytical platforms in order to obtain a multi-elemental profile that combined with chemometrics have been noteworthy analytical methodologies able to solve these problems. This review provides an overview of published reports in the last decade (from 2011 to 2021) on food authentication and quality control from their multi-element composition in order to evaluate the state-of-the-art of this field and to identify the main characteristics of applied analytical techniques and chemometric data treatments that have permit achieve accurate discrimination/classification models, highlighting the strengths and the weaknesses of these methodologies.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Taylor & Francis  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ABSORPTION  
dc.subject
ATOMIC  
dc.subject
AUTHENTICATION  
dc.subject
EMISSION  
dc.subject
SPECTROMETRY  
dc.subject.classification
Química Analítica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
An overview on multi-elemental profile integrated with chemometrics for food quality assessment: toward new challenges  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-10-26T15:20:53Z  
dc.journal.volume
63  
dc.journal.number
26  
dc.journal.pagination
8173-8193  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Zaldarriaga Heredia, Jorgelina. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wagner, Marcelo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cora Jofré, Florencia. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Savio, Marianela. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Azcarate, Silvana Mariela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Camiña, José Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.journal.title
Critical Reviews In Food Science And Nutrition  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2022.2055527  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/10408398.2022.2055527