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dc.contributor.author
Puntillo, Melisa Anahí
dc.contributor.author
Peralta, Guillermo Hugo
dc.contributor.author
Bürgi Fissolo, María de Los Milagros
dc.contributor.author
Huber, Maria Paula
dc.contributor.author
Gaggiotti, Mónica del Carmen
dc.contributor.author
Binetti, Ana Griselda
dc.contributor.author
Vinderola, Celso Gabriel
dc.date.available
2023-08-23T01:57:36Z
dc.date.issued
2022-10
dc.identifier.citation
Puntillo, Melisa Anahí; Peralta, Guillermo Hugo; Bürgi Fissolo, María de Los Milagros; Huber, Maria Paula; Gaggiotti, Mónica del Carmen; et al.; Metaprofiling of the bacterial community in sorghum silages inoculated with lactic acid bacteria; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Applied Microbiology; 133; 4; 10-2022; 2375-2389
dc.identifier.issn
1364-5072
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/208988
dc.description.abstract
Aims: To characterize the fermentation process and bacterial diversity of sorghum silage inoculated with Lactiplantibacillus plantarum LpAv, Pediococcus pentosaceus PpM and Lacticaseibacillus paracasei LcAv. Methods and Results: Chopped sorghum was ensiled using the selected strains. Physicochemical parameters (Ammonia Nitrogen/Total Nitrogen, Dry Matter, Crude Protein, Acid Detergent Fibre, Neutral Detergent Fibre, Acid Detergent Lignin, Ether Extract and Ashes), bacterial counts, cell cytometry and 16sRNA sequencing were performed to characterize the ensiling process and an animal trial (BALB/c mice) was conducted in order to preliminary explore the potential of sorghum silage to promote animal gut health. After 30 days of ensiling, the genus Lactobacillus comprised 68.4 ± 2.3% and 73.5 ± 1.8% of relative abundance, in control and inoculated silages respectively. Richness (Chao1 index) in inoculated samples, but not in control silages, diminished along ensiling, suggesting the domination of fermentation by the inoculated LAB. A trend in conferring enhanced protection against Salmonella infection was observed in the mouse model used to explore the potential to promote gut health of sorghum silage. Conclusions: The LAB strains used in this study were able to dominate sorghum fermentation. Significance and Impact of the Study: This is the first report using metaprofiling of 16sRNA to characterize sorghum silage, showing a microbiological insight where resident and inoculated LAB strains overwhelmed the epiphytic microbiota, inhibiting potential pathogens of the genus Klebsiella.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
INOCULANTS
dc.subject
L. PARACASEI
dc.subject
L. PLANTARUM
dc.subject
NGS
dc.subject
P. PENTOSACEUS
dc.subject
PROFILING
dc.subject
SILAGE
dc.subject
SORGHUM
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Metaprofiling of the bacterial community in sorghum silages inoculated with lactic acid bacteria
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-03T13:58:13Z
dc.journal.volume
133
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
2375-2389
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Puntillo, Melisa Anahí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Peralta, Guillermo Hugo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bürgi Fissolo, María de Los Milagros. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Huber, Maria Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto Nacional de Limnología. Universidad Nacional del Litoral. Instituto Nacional de Limnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gaggiotti, Mónica del Carmen. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Binetti, Ana Griselda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vinderola, Celso Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.journal.title
Journal of Applied Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/jam.15698
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://academic.oup.com/jambio/article-abstract/133/4/2375/6988943?redirectedFrom=fulltext
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