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dc.contributor.author
Puntillo, Melisa Anahí  
dc.contributor.author
Peralta, Guillermo Hugo  
dc.contributor.author
Bürgi Fissolo, María de Los Milagros  
dc.contributor.author
Huber, Maria Paula  
dc.contributor.author
Gaggiotti, Mónica del Carmen  
dc.contributor.author
Binetti, Ana Griselda  
dc.contributor.author
Vinderola, Celso Gabriel  
dc.date.available
2023-08-23T01:57:36Z  
dc.date.issued
2022-10  
dc.identifier.citation
Puntillo, Melisa Anahí; Peralta, Guillermo Hugo; Bürgi Fissolo, María de Los Milagros; Huber, Maria Paula; Gaggiotti, Mónica del Carmen; et al.; Metaprofiling of the bacterial community in sorghum silages inoculated with lactic acid bacteria; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Applied Microbiology; 133; 4; 10-2022; 2375-2389  
dc.identifier.issn
1364-5072  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/208988  
dc.description.abstract
Aims: To characterize the fermentation process and bacterial diversity of sorghum silage inoculated with Lactiplantibacillus plantarum LpAv, Pediococcus pentosaceus PpM and Lacticaseibacillus paracasei LcAv. Methods and Results: Chopped sorghum was ensiled using the selected strains. Physicochemical parameters (Ammonia Nitrogen/Total Nitrogen, Dry Matter, Crude Protein, Acid Detergent Fibre, Neutral Detergent Fibre, Acid Detergent Lignin, Ether Extract and Ashes), bacterial counts, cell cytometry and 16sRNA sequencing were performed to characterize the ensiling process and an animal trial (BALB/c mice) was conducted in order to preliminary explore the potential of sorghum silage to promote animal gut health. After 30 days of ensiling, the genus Lactobacillus comprised 68.4 ± 2.3% and 73.5 ± 1.8% of relative abundance, in control and inoculated silages respectively. Richness (Chao1 index) in inoculated samples, but not in control silages, diminished along ensiling, suggesting the domination of fermentation by the inoculated LAB. A trend in conferring enhanced protection against Salmonella infection was observed in the mouse model used to explore the potential to promote gut health of sorghum silage. Conclusions: The LAB strains used in this study were able to dominate sorghum fermentation. Significance and Impact of the Study: This is the first report using metaprofiling of 16sRNA to characterize sorghum silage, showing a microbiological insight where resident and inoculated LAB strains overwhelmed the epiphytic microbiota, inhibiting potential pathogens of the genus Klebsiella.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
INOCULANTS  
dc.subject
L. PARACASEI  
dc.subject
L. PLANTARUM  
dc.subject
NGS  
dc.subject
P. PENTOSACEUS  
dc.subject
PROFILING  
dc.subject
SILAGE  
dc.subject
SORGHUM  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Metaprofiling of the bacterial community in sorghum silages inoculated with lactic acid bacteria  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-03T13:58:13Z  
dc.journal.volume
133  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
2375-2389  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Puntillo, Melisa Anahí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Peralta, Guillermo Hugo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bürgi Fissolo, María de Los Milagros. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Huber, Maria Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto Nacional de Limnología. Universidad Nacional del Litoral. Instituto Nacional de Limnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gaggiotti, Mónica del Carmen. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Binetti, Ana Griselda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vinderola, Celso Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Applied Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/jam.15698  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://academic.oup.com/jambio/article-abstract/133/4/2375/6988943?redirectedFrom=fulltext