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dc.contributor.author
Rodríguez Arzuaga, Mariana
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela
dc.contributor.author
Ahrné, Lilia
dc.contributor.author
Pérez Montes, Marvia G.
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina
dc.date.available
2023-07-24T19:13:42Z
dc.date.issued
2022-12
dc.identifier.citation
Rodríguez Arzuaga, Mariana; Abraham, Analia Graciela; Ahrné, Lilia; Pérez Montes, Marvia G.; Añon, Maria Cristina; Spray-Dried Infant Formula Emulsion Stability as Affected by Pre-Heat Treatment and Total Solids Content of the Feed; MDPI; Foods; 11; 23; 12-2022; 1-15
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/205115
dc.description.abstract
Pre-spray-drying processing may affect stability after reconstitution of emulsion-based powders, such as infant formulas. This study aimed to evaluate the effects of pasteurization temperature and total solids (TS) of the feed on the stability of the emulsions obtained from the reconstituted powders. Four infant formula powders (50%-75 °C, 50%-100 °C, 60%-75 °C, and 60%-100 °C) were produced at pilot scale, from emulsions with 50 or 60% TS pasteurized at 75 or 100 °C for 18 s. Both the emulsion feeds and the emulsions from the reconstituted powders (12.5% TS) were analyzed. The results showed that feeds with 60% TS were flocculated, as indicated by the large particle size and viscosity and the pseudoplastic behavior. Light microscopy revealed that, during spray drying, the flocs were disrupted in 60%-100 °C, while the 60%-75 °C emulsion remained flocculated, reducing its stability post-reconstitution. Although all four emulsions were mainly stabilized by caseins, the presence of β-lactoglobulin was also detected at the oil–water interface, in native state in the formulas preheated at 75 °C and aggregated in the formulas preheated at 100 °C. In conclusion, both the degree of whey protein denaturation (resulting from pasteurization) and the TS of the concentrates during infant formula production affected the emulsion stability of the reconstituted powders.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
MDPI
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
BACKSCATTERING
dc.subject
DENATURATION
dc.subject
DRY MATTER
dc.subject
MILK POWDER
dc.subject
PASTEURIZATION
dc.subject
VISCOSITY
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Spray-Dried Infant Formula Emulsion Stability as Affected by Pre-Heat Treatment and Total Solids Content of the Feed
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-07T18:41:19Z
dc.identifier.eissn
2304-8158
dc.journal.volume
11
dc.journal.number
23
dc.journal.pagination
1-15
dc.journal.pais
Suiza
dc.description.fil
Fil: Rodríguez Arzuaga, Mariana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ahrné, Lilia. Universidad de Copenhagen; Dinamarca
dc.description.fil
Fil: Pérez Montes, Marvia G.. LATU Foundation; Uruguay
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Foods
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/foods11233752
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2304-8158/11/23/3752
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