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dc.contributor.author
Cardoso Schwindt, Virginia Araceli  
dc.contributor.author
Coletto, Mauricio Miguel  
dc.contributor.author
Diaz, Monica Fatima  
dc.contributor.author
Ponzoni, Ignacio  
dc.date.available
2023-07-11T15:29:10Z  
dc.date.issued
2022-06  
dc.identifier.citation
Cardoso Schwindt, Virginia Araceli; Coletto, Mauricio Miguel; Diaz, Monica Fatima; Ponzoni, Ignacio; Could QSOR Modelling and Machine Learning Techniques Be Useful to Predict Wine Aroma?; Springer; Food and Bioprocess Technology; 16; 1; 6-2022; 24-42  
dc.identifier.issn
1935-5130  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/203278  
dc.description.abstract
Food informatics is having an increasing impact on the food industry,improving the quality of end products, as well as the efficiency of manufacturing processes. In the case of winemaking, a particular application of interest for food informatics is the sensory analysis of wines. This problem can benefit from the strong development that machine learninghas achieved in recent decades. However, these data-driven techniques require accurate and sufficient information to generate models capable of predicting the sensory profile of wines. A review of the sensory analysis and volatile composition of wines is presented in this work,along with significant studies on the use of machine learning models to predict wine related characteristics such as the antioxidant activity of polyphenols of wine and aroma compounds, among others. In this sense, data from a sensory panel and analytical technology were gathered.This literature review reveals the lack of a homogeneous and sufficiently large database of sensory analysis related to the volatile composition of wines to develop machine learning models. However, among artificial intelligence approaches, the application of quantitative structure-odorrelationship (QSOR) models is currently gaining importance. Recent studies show that it would be possible to predict quantitatively the sensory analysis of wines by QSOR models, using general volatile composition information.Therefore, the purpose of this review is to identify key aspects and guidelines for the development of this area.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
MACHINE LEARNING  
dc.subject
QSOR  
dc.subject
VOLATILE COMPOSITION  
dc.subject
WINE AROMA  
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.subject.classification
Ciencias de la Información y Bioinformática  
dc.subject.classification
Ciencias de la Computación e Información  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Could QSOR Modelling and Machine Learning Techniques Be Useful to Predict Wine Aroma?  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-07T18:22:52Z  
dc.journal.volume
16  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
24-42  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Cardoso Schwindt, Virginia Araceli. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro | Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Coletto, Mauricio Miguel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro | Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Diaz, Monica Fatima. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ponzoni, Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Ciencias e Ingeniería de la Computación. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ciencias e Ingeniería de la Computación. Instituto de Ciencias e Ingeniería de la Computación; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ciencias e Ingeniería de la Computación; Argentina  
dc.journal.title
Food and Bioprocess Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11947-022-02836-x