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dc.contributor.author
Cardoso Schwindt, Virginia Araceli
dc.contributor.author
Coletto, Mauricio Miguel
dc.contributor.author
Diaz, Monica Fatima
dc.contributor.author
Ponzoni, Ignacio
dc.date.available
2023-07-11T15:29:10Z
dc.date.issued
2022-06
dc.identifier.citation
Cardoso Schwindt, Virginia Araceli; Coletto, Mauricio Miguel; Diaz, Monica Fatima; Ponzoni, Ignacio; Could QSOR Modelling and Machine Learning Techniques Be Useful to Predict Wine Aroma?; Springer; Food and Bioprocess Technology; 16; 1; 6-2022; 24-42
dc.identifier.issn
1935-5130
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/203278
dc.description.abstract
Food informatics is having an increasing impact on the food industry,improving the quality of end products, as well as the efficiency of manufacturing processes. In the case of winemaking, a particular application of interest for food informatics is the sensory analysis of wines. This problem can benefit from the strong development that machine learninghas achieved in recent decades. However, these data-driven techniques require accurate and sufficient information to generate models capable of predicting the sensory profile of wines. A review of the sensory analysis and volatile composition of wines is presented in this work,along with significant studies on the use of machine learning models to predict wine related characteristics such as the antioxidant activity of polyphenols of wine and aroma compounds, among others. In this sense, data from a sensory panel and analytical technology were gathered.This literature review reveals the lack of a homogeneous and sufficiently large database of sensory analysis related to the volatile composition of wines to develop machine learning models. However, among artificial intelligence approaches, the application of quantitative structure-odorrelationship (QSOR) models is currently gaining importance. Recent studies show that it would be possible to predict quantitatively the sensory analysis of wines by QSOR models, using general volatile composition information.Therefore, the purpose of this review is to identify key aspects and guidelines for the development of this area.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
MACHINE LEARNING
dc.subject
QSOR
dc.subject
VOLATILE COMPOSITION
dc.subject
WINE AROMA
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.subject.classification
Ciencias de la Información y Bioinformática
dc.subject.classification
Ciencias de la Computación e Información
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Could QSOR Modelling and Machine Learning Techniques Be Useful to Predict Wine Aroma?
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-07T18:22:52Z
dc.journal.volume
16
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
24-42
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Berlin
dc.description.fil
Fil: Cardoso Schwindt, Virginia Araceli. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro | Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro; Argentina
dc.description.fil
Fil: Coletto, Mauricio Miguel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro | Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro; Argentina
dc.description.fil
Fil: Diaz, Monica Fatima. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ponzoni, Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Ciencias e Ingeniería de la Computación. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ciencias e Ingeniería de la Computación. Instituto de Ciencias e Ingeniería de la Computación; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ciencias e Ingeniería de la Computación; Argentina
dc.journal.title
Food and Bioprocess Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11947-022-02836-x
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