Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Funes Pinter, Mariano Iván  
dc.contributor.author
Salomon, María Victoria  
dc.contributor.author
Martín, José Nicolás  
dc.contributor.author
Uliarte, Ernesto Martín  
dc.contributor.author
Hidalgo, Andrea  
dc.date.available
2023-06-23T18:50:22Z  
dc.date.issued
2022-07  
dc.identifier.citation
Funes Pinter, Mariano Iván; Salomon, María Victoria; Martín, José Nicolás; Uliarte, Ernesto Martín; Hidalgo, Andrea; Effect of bioslurries on tomato Solanum lycopersicum L and lettuce Lactuca sativa development; Universidad Nacional de Cuyo; Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo; 54; 2; 7-2022; 48-60  
dc.identifier.issn
1853-8665  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/201367  
dc.description.abstract
Bioslurries, obtained by anaerobic digestion of fresh organic matter, are emerging as a cheaper and low-impact alternative for synthetic products in agriculture. The aim of this study was to evaluate bioslurry obtained from biogas digestion (Biog), bioslurry for plant nutrition by FAO (Bfao), and lactic fermentation (Blac) as biostimulant in tomato and lettuce plants. Based on a toxicity test, a 10% dilution was finally applied to the plants. In lettuce, Bfao and Blac significantly increased aerial biomass (2.17 ±0.54 and 2.33 ±1.13 g respectively), regarding water control (1.16 ±0.60 g), while root biomass was only increased by Bfao (1.60 ±0.44 g) compared to control (0.66 ±0.34 g). All digestates increased chlorophyll content index (CCI), while yield (Fv/Fm) and performance index (Plabs) did not show differences with water control. In tomato, only aerial biomass was significantly increased by Bfao. All digestates significantly increased CCI, while Fv/Fm was only significantly higher in Bfao and Blac, related to water control. PIabs showed no differences. In both plant species, commercial fertilizer showed significantly higher values for all parameters. In conclusion, all digestates stimulated plant growth, Bfao showed the highest effect on tomatoes and lettuce biomass followed by Blac and Biog, being a cheaper, safer and lower-impact alternative for traditional products for crop growing.  
dc.description.abstract
Los bioles son bioinsumos obtenidos de la digestión anaeróbica de materia orgánica, que surgen como una alternativa económica y de bajo impacto para la agricultura. El objetivo del presente trabajo fue evaluar los bioles obtenidos de: la producción de biogás (Biog), elaborado para la nutrición vegetal con base en la FAO (Bfao), y de una fermentación láctica (Blac),para utilizarse como bioestimulantes enlechuga y tomate. Sobre la basedel análisisde toxicidad, la dilución al 10% fue seleccionada para aplicarse en las plantas. En lechuga, Bfao y Blac incrementaron significativamente la biomasa aérea (2,17 ±0,54 y 2,33 ±1,13 g respectivamente), referente al control (1,16 ±0,60 g), mientras que la biomasa radical presentó mayores valores solo en Bfao (1,60 ±0,44 g), comparado al control (0,66 ±0,34 g). Los bioles incrementaron el contenido de clorofila (CCI), mientras que los índices de rendimiento (Fv/Fm) y de desempeño (Plabs) no se diferenciaron del control. En tomate, solo la biomasa aérea fue significativamente mayor en Bfao, todos los bioinsumos incrementaron significativamente CCI, mientras que Fv/Fm solo por Bfao y Blac, y PIabs no mostró diferencias respecto al control. En ambos, lechuga y tomate el fertilizante comercial fue el tratamiento con mayores valores, sin embargo, todos los bioinsumos estimularon el crecimiento vegetal. El mayor efecto fue producido por Bfao, seguido de Blac y Biog, siendo una alternativa adecuada para una producción vegetal económica, segura y con menor impacto.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
spa  
dc.publisher
Universidad Nacional de Cuyo  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
AGROECOLOGY  
dc.subject
ANAEROBIC DIGESTION  
dc.subject
LYCOPERSICUM ESCULENTUM  
dc.subject
ORGANIC PRODUCTION  
dc.subject
PLANT NUTRITION  
dc.subject.classification
Bioproductos, Biomateriales, Bioplásticos, Biocombustibles, Bioderivados, etc.  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of bioslurries on tomato Solanum lycopersicum L and lettuce Lactuca sativa development  
dc.title
Efecto de bioles en el desarrollo de tomate Solanum lycopersicum L y lechuga Lactuca sativa  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-06-21T10:08:37Z  
dc.journal.volume
54  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
48-60  
dc.journal.pais
Argentina  
dc.journal.ciudad
Mendoza  
dc.description.fil
Fil: Funes Pinter, Mariano Iván. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salomon, María Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martín, José Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Uliarte, Ernesto Martín. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hidalgo, Andrea. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina  
dc.journal.title
Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revistas.uncu.edu.ar/ojs3/index.php/RFCA/article/view/5939  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.48162/rev.39.082