Artículo
Bioslurries, obtained by anaerobic digestion of fresh organic matter, are emerging as a cheaper and low-impact alternative for synthetic products in agriculture. The aim of this study was to evaluate bioslurry obtained from biogas digestion (Biog), bioslurry for plant nutrition by FAO (Bfao), and lactic fermentation (Blac) as biostimulant in tomato and lettuce plants. Based on a toxicity test, a 10% dilution was finally applied to the plants. In lettuce, Bfao and Blac significantly increased aerial biomass (2.17 ±0.54 and 2.33 ±1.13 g respectively), regarding water control (1.16 ±0.60 g), while root biomass was only increased by Bfao (1.60 ±0.44 g) compared to control (0.66 ±0.34 g). All digestates increased chlorophyll content index (CCI), while yield (Fv/Fm) and performance index (Plabs) did not show differences with water control. In tomato, only aerial biomass was significantly increased by Bfao. All digestates significantly increased CCI, while Fv/Fm was only significantly higher in Bfao and Blac, related to water control. PIabs showed no differences. In both plant species, commercial fertilizer showed significantly higher values for all parameters. In conclusion, all digestates stimulated plant growth, Bfao showed the highest effect on tomatoes and lettuce biomass followed by Blac and Biog, being a cheaper, safer and lower-impact alternative for traditional products for crop growing. Los bioles son bioinsumos obtenidos de la digestión anaeróbica de materia orgánica, que surgen como una alternativa económica y de bajo impacto para la agricultura. El objetivo del presente trabajo fue evaluar los bioles obtenidos de: la producción de biogás (Biog), elaborado para la nutrición vegetal con base en la FAO (Bfao), y de una fermentación láctica (Blac),para utilizarse como bioestimulantes enlechuga y tomate. Sobre la basedel análisisde toxicidad, la dilución al 10% fue seleccionada para aplicarse en las plantas. En lechuga, Bfao y Blac incrementaron significativamente la biomasa aérea (2,17 ±0,54 y 2,33 ±1,13 g respectivamente), referente al control (1,16 ±0,60 g), mientras que la biomasa radical presentó mayores valores solo en Bfao (1,60 ±0,44 g), comparado al control (0,66 ±0,34 g). Los bioles incrementaron el contenido de clorofila (CCI), mientras que los índices de rendimiento (Fv/Fm) y de desempeño (Plabs) no se diferenciaron del control. En tomate, solo la biomasa aérea fue significativamente mayor en Bfao, todos los bioinsumos incrementaron significativamente CCI, mientras que Fv/Fm solo por Bfao y Blac, y PIabs no mostró diferencias respecto al control. En ambos, lechuga y tomate el fertilizante comercial fue el tratamiento con mayores valores, sin embargo, todos los bioinsumos estimularon el crecimiento vegetal. El mayor efecto fue producido por Bfao, seguido de Blac y Biog, siendo una alternativa adecuada para una producción vegetal económica, segura y con menor impacto.
Effect of bioslurries on tomato Solanum lycopersicum L and lettuce Lactuca sativa development
Título:
Efecto de bioles en el desarrollo de tomate Solanum lycopersicum L y lechuga Lactuca sativa
Funes Pinter, Mariano Iván
; Salomon, María Victoria
; Martín, José Nicolás
; Uliarte, Ernesto Martín; Hidalgo, Andrea
Fecha de publicación:
07/2022
Editorial:
Universidad Nacional de Cuyo
Revista:
Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo
ISSN:
1853-8665
Idioma:
Español
Tipo de recurso:
Artículo publicado
Clasificación temática:
Resumen
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Citación
Funes Pinter, Mariano Iván; Salomon, María Victoria; Martín, José Nicolás; Uliarte, Ernesto Martín; Hidalgo, Andrea; Effect of bioslurries on tomato Solanum lycopersicum L and lettuce Lactuca sativa development; Universidad Nacional de Cuyo; Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo; 54; 2; 7-2022; 48-60
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