Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
De La Cruz Yoshiura, Shigeki  
dc.contributor.author
Vidaurre Ruiz, Julio  
dc.contributor.author
Alcázar Alay, Sylvia  
dc.contributor.author
Encina Zelada, Christian R.  
dc.contributor.author
Cabezas, Dario Marcelino  
dc.contributor.author
Correa, María Jimena  
dc.contributor.author
Repo Carrasco Valencia, Ritva  
dc.date.available
2023-06-15T14:49:17Z  
dc.date.issued
2022-07  
dc.identifier.citation
De La Cruz Yoshiura, Shigeki; Vidaurre Ruiz, Julio; Alcázar Alay, Sylvia; Encina Zelada, Christian R.; Cabezas, Dario Marcelino; et al.; Sprouted Andean grains: an alternative for the development of nutritious and functional products; Taylor & Francis; Food Reviews International; 7-2022; 1-30  
dc.identifier.issn
8755-9129  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/200734  
dc.description.abstract
The Andean grains such as quinoa (Chenopodium quinoa), kiwicha (Amaranthus caudatus), kañiwa (Chenopodium pallidicaule), and tarwi (Lupinus mutabilis) are known for their exceptional nutritional properties. However, germination appears as an economical option to modify and even improve the nutritional qualities of grains. This work presents a literature review about the impact of germination on the content of nutrients, bioactive compounds, and antinutrients of Andean grains and their homologues. In addition, the use of sprouted Andean grains to develop cereal-based healthy products is described. Thus, this work provides an updated reference framework of this growing area of study.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Taylor & Francis  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANDEAN CROPS  
dc.subject
CHENOPODIUM QUINOA  
dc.subject
GERMINATION  
dc.subject
KAÑIWA (CHENOPODIUM PALLIDICAULE)  
dc.subject
KIWICHA (AMARANTHUS CAUDATUS)  
dc.subject
TARWI (LUPINUS MUTABILIS)  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Sprouted Andean grains: an alternative for the development of nutritious and functional products  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-06-15T13:44:02Z  
dc.journal.pagination
1-30  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: De La Cruz Yoshiura, Shigeki. UNIVERSIDAD NACIONAL AGRARIA LA MOLINA (UNALM);  
dc.description.fil
Fil: Vidaurre Ruiz, Julio. UNIVERSIDAD NACIONAL AGRARIA LA MOLINA (UNALM);  
dc.description.fil
Fil: Alcázar Alay, Sylvia. UNIVERSIDAD NACIONAL AGRARIA LA MOLINA (UNALM);  
dc.description.fil
Fil: Encina Zelada, Christian R.. UNIVERSIDAD NACIONAL AGRARIA LA MOLINA (UNALM);  
dc.description.fil
Fil: Cabezas, Dario Marcelino. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. UNIVERSIDAD NACIONAL AGRARIA LA MOLINA (UNALM);  
dc.description.fil
Fil: Correa, María Jimena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Repo Carrasco Valencia, Ritva. UNIVERSIDAD NACIONAL AGRARIA LA MOLINA (UNALM);  
dc.journal.title
Food Reviews International  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/87559129.2022.2083158