Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Sprouted Andean grains: an alternative for the development of nutritious and functional products

De La Cruz Yoshiura, Shigeki; Vidaurre Ruiz, Julio; Alcázar Alay, Sylvia; Encina Zelada, Christian R.; Cabezas, Dario MarcelinoIcon ; Correa, María JimenaIcon ; Repo Carrasco Valencia, Ritva
Fecha de publicación: 07/2022
Editorial: Taylor & Francis
Revista: Food Reviews International
ISSN: 8755-9129
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Alimentos y Bebidas

Resumen

The Andean grains such as quinoa (Chenopodium quinoa), kiwicha (Amaranthus caudatus), kañiwa (Chenopodium pallidicaule), and tarwi (Lupinus mutabilis) are known for their exceptional nutritional properties. However, germination appears as an economical option to modify and even improve the nutritional qualities of grains. This work presents a literature review about the impact of germination on the content of nutrients, bioactive compounds, and antinutrients of Andean grains and their homologues. In addition, the use of sprouted Andean grains to develop cereal-based healthy products is described. Thus, this work provides an updated reference framework of this growing area of study.
Palabras clave: ANDEAN CROPS , CHENOPODIUM QUINOA , GERMINATION , KAÑIWA (CHENOPODIUM PALLIDICAULE) , KIWICHA (AMARANTHUS CAUDATUS) , TARWI (LUPINUS MUTABILIS)
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Tamaño: 1.832Mb
Formato: PDF
.
Solicitar
Licencia
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/200734
DOI: http://dx.doi.org/10.1080/87559129.2022.2083158
Colecciones
Articulos(CIDCA)
Articulos de CENTRO DE INV EN CRIOTECNOLOGIA DE ALIMENTOS (I)
Articulos(SEDE CENTRAL)
Articulos de SEDE CENTRAL
Citación
De La Cruz Yoshiura, Shigeki; Vidaurre Ruiz, Julio; Alcázar Alay, Sylvia; Encina Zelada, Christian R.; Cabezas, Dario Marcelino; et al.; Sprouted Andean grains: an alternative for the development of nutritious and functional products; Taylor & Francis; Food Reviews International; 7-2022; 1-30
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES