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dc.contributor.author
Sammartino, Gloria Veronica
dc.contributor.author
Naumann, Sonia Ana
dc.date.available
2023-06-15T13:46:31Z
dc.date.issued
2022-09
dc.identifier.citation
Sammartino, Gloria Veronica; Naumann, Sonia Ana; “Nosotros somos de harina”: Prácticas y significados alimentarios en la Villa 21-24 de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires, en contextos de COVID-19; Universidad Nacional de Lanús; Salud Colectiva; 18; 9-2022; 1-15
dc.identifier.issn
1669-2381
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/200702
dc.description.abstract
This article analyzes factors affecting food access and consumption on the part of domestic groups during COVID-19 lockdown in Villa 21-24 of the City of Buenos Aires during April and June 2020. In a context marked by high rates of poverty and malnutrition due to excess, it was possible to observe the influence of food environments with abundant ultra-processed and industrialized products, especially flour, through different access channels. The relationship between the role of women and intra-household food management shows that those who bear the burden of hunger are women. Food availability is assured without questioning its quality, but access to food depends on individual management, rendering them invisible as rights-bearing subjects, with a particular impact on children and adolescents.
dc.description.abstract
Se analizan los aspectos que inciden en el acceso y consumo de alimentos, con especial énfasis en aquellos obesogénicos, por parte de grupos domésticos, durante el aislamiento social a causa del COVID-19, en la Villa 21-24 de la Ciudad de Buenos Aires, en los meses de abril y junio de 2020. En un contexto atravesado por graves índices de malnutrición por exceso y por pobreza emerge el peso que poseen los entornos en los que abundan los productos industrializados, sobre todo harinas, y ultraprocesados a través de los distintos canales de acceso. La relación entre el rol de la mujer y la gestión alimentaria intrahogar muestra que quien asume la carga del hambre son las mujeres. La disponibilidad alimentaria está asegurada sin cuestionar su calidad, pero el acceso a los alimentos depende de la gestión individual, invisibilizándose como sujetos de derechos, con especial impacto en niñas, niños y adolescentes.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universidad Nacional de Lanús
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
ARGENTINA
dc.subject
COVID-19
dc.subject
GENDER
dc.subject
MALNUTRITION
dc.subject
RIGHT TO FOOD
dc.subject
SOCIAL INEQUALITY
dc.subject.classification
Tópicos Sociales
dc.subject.classification
Sociología
dc.subject.classification
CIENCIAS SOCIALES
dc.title
“Nosotros somos de harina”: Prácticas y significados alimentarios en la Villa 21-24 de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires, en contextos de COVID-19
dc.title
“We are made of flour”: Food practices and meanings in Villa 21-24, City of Buenos Aires, in the context of COVID-19
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-06-14T10:57:24Z
dc.identifier.eissn
1851-8265
dc.journal.volume
18
dc.journal.pagination
1-15
dc.journal.pais
Argentina
dc.journal.ciudad
Lanús
dc.description.fil
Fil: Sammartino, Gloria Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Naumann, Sonia Ana. Universidad de Buenos Aires; Argentina
dc.journal.title
Salud Colectiva
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://revistas.unla.edu.ar/saludcolectiva/article/view/3730
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.18294/sc.2022.3730
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