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dc.contributor.author
Pujato, Silvina  
dc.contributor.author
Galliani, Valentina  
dc.contributor.author
Irazoqui, José Matías  
dc.contributor.author
Amadío, Ariel Alberto  
dc.contributor.author
Quiberoni, Andrea del Lujan  
dc.contributor.author
Mercanti, Diego Javier  
dc.date.available
2023-01-17T18:21:27Z  
dc.date.issued
2021-07  
dc.identifier.citation
Pujato, Silvina; Galliani, Valentina; Irazoqui, José Matías; Amadío, Ariel Alberto; Quiberoni, Andrea del Lujan; et al.; Analysis of CRISPR systems of types II-A, I-E and I-C in strains of Lacticaseibacillus; Elsevier; International Dairy Journal; 118; 7-2021; 1-11  
dc.identifier.issn
0958-6946  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/184886  
dc.description.abstract
A total of 49 strains of Lacticaseibacillus were screened for the presence of CRISPR-Cas systems. Type II-A CRISPR-Cas loci were sequenced for 8 Lacticaseibacillus paracasei and 3 Lacticaseibacillus rhamnosus strains. They contained 21 to 49 spacers, a few of them with similarity to plasmids. Cas9 identity was well correlated with spacer content of the strains. Only strain L. paracasei 85 contained a type I-E CRISPR locus, uncommon in this species, with highly conserved Cas proteins and 79 spacers not previously reported, a high percentage of them (23%) matching L. paracasei phage genomes. PAM sequences were 5′-NGAA-3´ (type II-A) and 5′-aAA-3´ (type I-E). Protospacer selection in type I-E was highly biased towards genes involved in lysis and morphogenesis. Our results improve the knowledge about distribution and diversity of CRISPR-Cas systems in Lacticaseibacillus strains of industrial interest, not profoundly studied despite the economic impact of phage infections.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CRISPR  
dc.subject
BACTERIAS ÁCIDO LÁCTICAS  
dc.subject
FAGOS  
dc.subject
MECANISMO DE FAGORRESISTENCIA  
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Analysis of CRISPR systems of types II-A, I-E and I-C in strains of Lacticaseibacillus  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-12-13T18:54:36Z  
dc.journal.volume
118  
dc.journal.pagination
1-11  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Pujato, Silvina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Galliani, Valentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Irazoqui, José Matías. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estacion Experimental Agropecuaria Rafaela. Agencia de Extension Rural Rafaela; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Amadío, Ariel Alberto. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estacion Experimental Agropecuaria Rafaela. Agencia de Extension Rural Rafaela; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Quiberoni, Andrea del Lujan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mercanti, Diego Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.journal.title
International Dairy Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0958694621000558  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2021.105027