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dc.contributor.author
Contreras, Edgardo Martin  
dc.contributor.author
Bertola, Nora Cristina  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.date.available
2023-01-04T10:59:33Z  
dc.date.issued
2011-07  
dc.identifier.citation
Contreras, Edgardo Martin; Bertola, Nora Cristina; Zaritzky, Noemi Elisabet; Monitoring the ozonation of phenol solutions at constant pH by different methods; American Chemical Society; Industrial & Engineering Chemical Research; 50; 16; 7-2011; 9799-9809  
dc.identifier.issn
0888-5885  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/183235  
dc.description.abstract
In this study the oxidation-reduction potential (ORP) and the proton production (Hp) profiles as a function of time were proposed as indicators to monitor the ozonation of phenol solutions at constant pH. Analysis of the ozone gas outlet stream (XO3), COD, and phenol measurements in the aqueous phase confirm the reliability of the proposed indicators. Results show that the derivative with respect to time of the normalized ozone gas outlet concentration ((1/XO30)dXO3/dt), of the oxidation-reduction potential (dORP/dt) or of its logarithmic value (dLog(ORP)/dt), and of the proton production rate (dHp/dt) exhibited maximum values that were close to the critical ozonation time (tc) determined by XO3, COD, and phenol measurements. Additionally, ORP and XO3 measurements were useful to determine tc for all the tested pHs (5 to 11); however, Hp was useful only for pH values higher than 9. The indicators of the ozonation process proposed in the present work (ORP, Hp) as alternatives of XO3 may be useful to control the addition of ozone, minimizing the ozonation process costs.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
American Chemical Society  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
monitoring ozonation  
dc.subject
phenols olutions  
dc.subject
oxidationreduction potential (ORP)  
dc.subject
proton production (Hp)  
dc.subject.classification
Otras Ingeniería del Medio Ambiente  
dc.subject.classification
Ingeniería del Medio Ambiente  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Monitoring the ozonation of phenol solutions at constant pH by different methods  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-05-06T15:39:17Z  
dc.journal.volume
50  
dc.journal.number
16  
dc.journal.pagination
9799-9809  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Washington  
dc.description.fil
Fil: Contreras, Edgardo Martin. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bertola, Nora Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina  
dc.journal.title
Industrial & Engineering Chemical Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/10.1021/ie200999h  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/ie200999h