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dc.contributor.author
Contreras, Edgardo Martin
dc.contributor.author
Bertola, Nora Cristina
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.date.available
2023-01-04T10:59:33Z
dc.date.issued
2011-07
dc.identifier.citation
Contreras, Edgardo Martin; Bertola, Nora Cristina; Zaritzky, Noemi Elisabet; Monitoring the ozonation of phenol solutions at constant pH by different methods; American Chemical Society; Industrial & Engineering Chemical Research; 50; 16; 7-2011; 9799-9809
dc.identifier.issn
0888-5885
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/183235
dc.description.abstract
In this study the oxidation-reduction potential (ORP) and the proton production (Hp) profiles as a function of time were proposed as indicators to monitor the ozonation of phenol solutions at constant pH. Analysis of the ozone gas outlet stream (XO3), COD, and phenol measurements in the aqueous phase confirm the reliability of the proposed indicators. Results show that the derivative with respect to time of the normalized ozone gas outlet concentration ((1/XO30)dXO3/dt), of the oxidation-reduction potential (dORP/dt) or of its logarithmic value (dLog(ORP)/dt), and of the proton production rate (dHp/dt) exhibited maximum values that were close to the critical ozonation time (tc) determined by XO3, COD, and phenol measurements. Additionally, ORP and XO3 measurements were useful to determine tc for all the tested pHs (5 to 11); however, Hp was useful only for pH values higher than 9. The indicators of the ozonation process proposed in the present work (ORP, Hp) as alternatives of XO3 may be useful to control the addition of ozone, minimizing the ozonation process costs.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
American Chemical Society
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
monitoring ozonation
dc.subject
phenols olutions
dc.subject
oxidationreduction potential (ORP)
dc.subject
proton production (Hp)
dc.subject.classification
Otras Ingeniería del Medio Ambiente
dc.subject.classification
Ingeniería del Medio Ambiente
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Monitoring the ozonation of phenol solutions at constant pH by different methods
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-05-06T15:39:17Z
dc.journal.volume
50
dc.journal.number
16
dc.journal.pagination
9799-9809
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Washington
dc.description.fil
Fil: Contreras, Edgardo Martin. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bertola, Nora Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina
dc.journal.title
Industrial & Engineering Chemical Research
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/10.1021/ie200999h
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/ie200999h
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