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dc.contributor.author
Rodríguez, Silvio David
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dc.contributor.author
Lopez Fernandez, Maria Paula
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dc.contributor.author
Maldonado, Sara Beatriz
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dc.contributor.author
Buera, Maria del Pilar
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dc.date.available
2022-12-28T17:43:27Z
dc.date.issued
2019-07
dc.identifier.citation
Rodríguez, Silvio David; Lopez Fernandez, Maria Paula; Maldonado, Sara Beatriz; Buera, Maria del Pilar; Evidence on the discrimination of quinoa grains with a combination of FT-MIR and FT-NIR spectroscopy; Springer; Journal of Food Science and Technology; 56; 10; 7-2019; 4457-4464
dc.identifier.issn
0022-1155
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/182736
dc.description.abstract
Quinoa is considered as a valuable re-emergent crop due to its nutritional composition. In this study, five quinoa grains from different geographical origin (Real, CHEN 252, Regalona, BO25 and UDc9) were discriminated using a combination of FT-MIR and FT-NIR spectra as input for principal component analysis (PCA), cluster analysis (CA) and soft independent modelling class analogy (SIMCA). The results obtained from PCA and CA show a great power of discrimination, with an average silhouette width value of 0.96. Moreover, SIMCA showed an error rate and accuracy values of 0 and 1 respectively with only 4% misclassified samples. A relationship between each principal component and the most important variables for the discrimination were mainly due to vibrations of several oleofins groups (C–H, C–H2, C–H3), alkene group (–CH=CH–), hydroxyl group (O–H) and Amides I and II vibrational modes.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights
Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Argentina (CC BY-NC-SA 2.5 AR)
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CHEMOMETRIC METHODS
dc.subject
INFRARED SPECTROSCOPY
dc.subject
NEAR INFRARED SPECTROSCOPY
dc.subject
QUINOA GRAINS
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
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dc.subject.classification
Ciencias Químicas
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dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
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dc.title
Evidence on the discrimination of quinoa grains with a combination of FT-MIR and FT-NIR spectroscopy
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-20T14:47:37Z
dc.journal.volume
56
dc.journal.number
10
dc.journal.pagination
4457-4464
dc.journal.pais
Alemania
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dc.journal.ciudad
Berlín
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, Silvio David. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lopez Fernandez, Maria Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Maldonado, Sara Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Buera, Maria del Pilar. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Science and Technology
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dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/10.1007/s13197-019-03948-7
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s13197-019-03948-7
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