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dc.contributor.author
Rodríguez, Silvio David  
dc.contributor.author
Lopez Fernandez, Maria Paula  
dc.contributor.author
Maldonado, Sara Beatriz  
dc.contributor.author
Buera, Maria del Pilar  
dc.date.available
2022-12-28T17:43:27Z  
dc.date.issued
2019-07  
dc.identifier.citation
Rodríguez, Silvio David; Lopez Fernandez, Maria Paula; Maldonado, Sara Beatriz; Buera, Maria del Pilar; Evidence on the discrimination of quinoa grains with a combination of FT-MIR and FT-NIR spectroscopy; Springer; Journal of Food Science and Technology; 56; 10; 7-2019; 4457-4464  
dc.identifier.issn
0022-1155  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/182736  
dc.description.abstract
Quinoa is considered as a valuable re-emergent crop due to its nutritional composition. In this study, five quinoa grains from different geographical origin (Real, CHEN 252, Regalona, BO25 and UDc9) were discriminated using a combination of FT-MIR and FT-NIR spectra as input for principal component analysis (PCA), cluster analysis (CA) and soft independent modelling class analogy (SIMCA). The results obtained from PCA and CA show a great power of discrimination, with an average silhouette width value of 0.96. Moreover, SIMCA showed an error rate and accuracy values of 0 and 1 respectively with only 4% misclassified samples. A relationship between each principal component and the most important variables for the discrimination were mainly due to vibrations of several oleofins groups (C–H, C–H2, C–H3), alkene group (–CH=CH–), hydroxyl group (O–H) and Amides I and II vibrational modes.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights
Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Argentina (CC BY-NC-SA 2.5 AR)  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHEMOMETRIC METHODS  
dc.subject
INFRARED SPECTROSCOPY  
dc.subject
NEAR INFRARED SPECTROSCOPY  
dc.subject
QUINOA GRAINS  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Evidence on the discrimination of quinoa grains with a combination of FT-MIR and FT-NIR spectroscopy  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-20T14:47:37Z  
dc.journal.volume
56  
dc.journal.number
10  
dc.journal.pagination
4457-4464  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlín  
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, Silvio David. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lopez Fernandez, Maria Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Maldonado, Sara Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Buera, Maria del Pilar. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/10.1007/s13197-019-03948-7  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s13197-019-03948-7