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dc.contributor.author
Brigante, Federico Iván
dc.contributor.author
Podio, Natalia Soledad
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto
dc.contributor.author
Baroni, María Verónica
dc.date.available
2022-12-26T17:49:17Z
dc.date.issued
2022-03
dc.identifier.citation
Brigante, Federico Iván; Podio, Natalia Soledad; Wunderlin, Daniel Alberto; Baroni, María Verónica; Comparative metabolite fingerprinting of chia, flax and sesame seeds using LC-MS untargeted metabolomics; Elsevier; Food Chemistry; 371; 3-2022; 1-11
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/182368
dc.description.abstract
Chia, flax, and sesame seeds are well known for their nutritional quality and are commonly included in bakery products. So far, the development of methods to verify their presence and authenticity in foods is a requisite and a raised need. In this work we applied untargeted metabolomics to propose authenticity markers. Seeds were analyzed by HPLC-MS/MS and 9938 features in negative mode and 9044 in positive mode were obtained by Mzmine. After isotopes grouping, alignment, gap-filling, filtering adducts, and normalization, PCA was applied to explore the dataset and recognize pre-existent classification patterns. OPLS-DA analysis and S-Plots were used as supervised methods. Twenty-five molecules (12 in negative mode and 13 in positive mode) were selected as discriminant for the three seeds, polyphenols and lignans were identified among them. To the best of our knowledge, this is the first approach using non-target HPLC-MS/MS for the authentication of chia, flax and sesame seeds.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
FOOD AUTHENTICITY
dc.subject
NUTRITIVE SEEDS
dc.subject
OPLS-DA
dc.subject
PCA
dc.subject
UNTARGETED METABOLOMICS
dc.subject.classification
Química Analítica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Comparative metabolite fingerprinting of chia, flax and sesame seeds using LC-MS untargeted metabolomics
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-09-21T15:09:33Z
dc.journal.volume
371
dc.journal.pagination
1-11
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Brigante, Federico Iván. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Instituto Superior de Investigación, Desarrollo y Servicio de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Podio, Natalia Soledad. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Instituto Superior de Investigación, Desarrollo y Servicio de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Instituto Superior de Investigación, Desarrollo y Servicio de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881462102361X
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131355
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