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Artículo

Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum

Alcocer, Jimena CeciliaIcon ; Paz, Noelia FernandaIcon ; Garay, Pablo Agustín; Villalva, Fernando JosuéIcon ; Curti, Carolina AntonelaIcon ; Della Fontana, Franco DaríoIcon ; Rivas, Marisa AyelenIcon ; Olivares la Madrid, Ana PaulaIcon ; Ramón, Adriana Noemí
Fecha de publicación: 02/01/2022
Editorial: Revista española de nutrición humana y dietética
Revista: Revista española de nutrición humana y dietetica
ISSN: 2173-1292
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Nutrición, Dietética

Resumen

This study aimed to add value to Arabic Gum (AG) and the blueberry discarded harvest fromNorthwest of Argentina, developing functional dietary beverages with AG at three concentrations of 0; 5;10 and 15 g/100 mL, and to assess the sensory acceptability, physicochemical characteristics andantioxidant properties. Material and methods: Blueberries (BB) at 30 g/100 mL and steviol glycosides (0.03 g/100 mL) were used. Results: The beverage with 10 g/100 mL of AG had the best scores for sensory acceptability and waspreferred by consumers. It has a pH of 3.88, soluble solid content of 14.97 °Brix, density of 1.05 g/cm 3 anda colour which showed a tendency from red to blue. The Total Caloric Value (per 100 mL of beverage) was53.4 Kcal, 13.53 g of carbohydrates, 8.80 g of total dietary fibre, and a sodium content of 12.26 mg. Thetotal polyphenol content was 214.23 mg GAE /100 g.Conclusions: The serving size of functional beverage covers 70% of the daily dietary fibre recommendation.Keywords: Beverages; Fruit and Vegetable Juices; Artificially Sweetened Beverages; Functional Food;Blueberry Plants; Gum Arabic; Dietary Fiber.
Palabras clave: Blueberry , Gum Arabic , Dietary Fiber , Functional food
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info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/175890
URL: https://www.renhyd.org/index.php/renhyd/article/view/1253
DOI: https://doi.org/10.14306/renhyd.26.s1.1253
Colecciones
Articulos(INIQUI)
Articulos de INST.DE INVEST.PARA LA INDUSTRIA QUIMICA (I)
Citación
Alcocer, Jimena Cecilia; Paz, Noelia Fernanda; Garay, Pablo Agustín; Villalva, Fernando Josué; Curti, Carolina Antonela; et al.; Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum; Revista española de nutrición humana y dietética; Revista española de nutrición humana y dietetica; 26; 2-1-2022; 1-23
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