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dc.contributor.author
Cerdeira, Victoria  
dc.contributor.author
Brizuela, Natalia Soledad  
dc.contributor.author
Bravo, Sebastian Mario Ezequiel  
dc.contributor.author
Bravo Ferrada, Barbara Mercedes  
dc.contributor.author
Valdés la Hens, Danay  
dc.contributor.author
Caballero, Adriana Catalina  
dc.contributor.author
Semorile, Liliana Carmen  
dc.contributor.author
Tymczyszyn, Emma Elizabeth  
dc.date.available
2022-10-27T13:47:22Z  
dc.date.issued
2021-10  
dc.identifier.citation
Cerdeira, Victoria; Brizuela, Natalia Soledad; Bravo, Sebastian Mario Ezequiel; Bravo Ferrada, Barbara Mercedes; Valdés la Hens, Danay; et al.; Use of Apple Pomace as Substrate for Production of Lactiplantibacillus plantarum Malolactic Starter Cultures; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Fermentation; 7; 4; 10-2021; 1-11  
dc.identifier.issn
2311-5637  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/175171  
dc.description.abstract
The by-products of the food industry are an economic alternative as a source of nutrients to obtain biomass. At the same time, theiruse could solve the environmental problem related to their disposal, which is highly polluting due to their elevated biochemical oxygen demand. In this work, we seek to optimize the production of cellular biomass of two native Patagonian strains of Lactiplantibacillus plantarum (UNQLp 11 and UNQLp155), selected for its oenological and technological properties, using apple pomace (AP), a residue from the juice and cider industry. The supplementation of AP with yeast extract, salts, and Tween 80 (sAP), proved to maintain the growth of the Lpb. plantarum strains, similar to the commercial medium used to grow LAB (De Man, Rogosa, Sharpe, MRS). Cultures grown in sAP medium showed good tolerance to wine conditions (high ethanol content and low pH), demonstrated by its ability to consume L-malic acid. The subsequent inoculation of these cultures in sterile wines (Merlot and Pinot noir) was carried out at laboratory scale, evaluating cell viability and L-malic acid consumption for 21 days at 21◦C. Cultures grown in sAP media showed a similar performance to MRS media. Thus, sAP media proved to be a suitable substrate to grow oenological Lpb. plantarum strains where cultures (with high size inoculums) were able to drive malolactic fermentation, with an L-malic acid consumption higher than 90%.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Multidisciplinary Digital Publishing Institute  
dc.relation
https://ri.conicet.gov.ar/handle/11336/235907  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
FOOD BY-PRODUCTS  
dc.subject
LACTIC-ACID BACTERIA  
dc.subject
MALOLACTIC FERMENTATION  
dc.subject
SUSTAINABLE  
dc.subject
WINE  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Use of Apple Pomace as Substrate for Production of Lactiplantibacillus plantarum Malolactic Starter Cultures  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-10-27T13:25:35Z  
dc.journal.volume
7  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
1-11  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Basilea  
dc.description.fil
Fil: Cerdeira, Victoria. Université du Québec a Montreal; Canadá  
dc.description.fil
Fil: Brizuela, Natalia Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bravo, Sebastian Mario Ezequiel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bravo Ferrada, Barbara Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Valdés la Hens, Danay. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Caballero, Adriana Catalina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Semorile, Liliana Carmen. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tymczyszyn, Emma Elizabeth. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina  
dc.journal.title
Fermentation  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2311-5637/7/4/244  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/fermentation7040244