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dc.contributor.author
Barrera Vazquez, Maria Fernanda  
dc.contributor.author
Andreatta, Alfonsina Ester  
dc.contributor.author
Martini, Raquel Evangelina  
dc.contributor.author
Núñez Montoya, Susana Carolina  
dc.contributor.author
Cabrera, Jose Luis  
dc.contributor.author
Comini, Laura Raquel  
dc.date.available
2022-10-14T16:57:52Z  
dc.date.issued
2020-09  
dc.identifier.citation
Barrera Vazquez, Maria Fernanda; Andreatta, Alfonsina Ester; Martini, Raquel Evangelina; Núñez Montoya, Susana Carolina; Cabrera, Jose Luis; et al.; Optimization of pretreatment with microwaves prior the pressurized hot water extraction of anthraquinones from Heterophyllaea pustulata, using Doehlert experimental design; Elsevier Science; Chemical Engineering and Processing: Process Intensification; 155; 108055; 9-2020; 1-9  
dc.identifier.issn
0255-2701  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/173295  
dc.description.abstract
The effect of the microwave radiation on the stems ofHeterophyllaea pustulatawas studied as a pretreatment to extraction of four anthraquinones with therapeutic potential (soranjidiol, rubiadin, rubiadin 1-methyl ether, 2-hydroxi-3-methyl anthraquinone), using pressurized hot water. With the purpose to achieve optimization of microwave pretreatment and determine the influence of each operational variable (microwave power, irradiation time and particle size range) on the extraction of anthraquinones, response surface methodology involving Doehlert experimental design was applied. It was demonstrated that microwave pretreatment enhance the anthraquinones extraction and the optimal microwave pretreatment conditions were power 445 W, irradiation time 3.50 min and particle size range 590 to < 1190μm.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Doehlert experimental design  
dc.subject
Anthraquinones  
dc.subject
Microwave pretreatment  
dc.subject
Pressurized hot water extraction  
dc.subject.classification
Ingeniería de Procesos Químicos  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Optimization of pretreatment with microwaves prior the pressurized hot water extraction of anthraquinones from Heterophyllaea pustulata, using Doehlert experimental design  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-06T16:06:31Z  
dc.journal.volume
155  
dc.journal.number
108055  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Barrera Vazquez, Maria Fernanda. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Andreatta, Alfonsina Ester. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Regional San Francisco. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martini, Raquel Evangelina. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Núñez Montoya, Susana Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cabrera, Jose Luis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Comini, Laura Raquel. Provincia de Córdoba. Ministerio de Ciencia y Técnica. Centro de Excelencia en Productos y Procesos de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.journal.title
Chemical Engineering and Processing: Process Intensification  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S025527012030516X  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.cep.2020.108055