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dc.contributor.author
Rojas, Cristian  
dc.contributor.author
Aranda, José Francisco  
dc.contributor.author
Pacheco Jaramillo, Elisa  
dc.contributor.author
Losilla Bermejo, Irene  
dc.contributor.author
Tripaldi, Piercosimo  
dc.contributor.author
Duchowicz, Pablo Román  
dc.contributor.author
Castro, Eduardo Alberto  
dc.date.available
2022-09-30T19:45:13Z  
dc.date.issued
2021-04  
dc.identifier.citation
Rojas, Cristian; Aranda, José Francisco; Pacheco Jaramillo, Elisa; Losilla Bermejo, Irene; Tripaldi, Piercosimo; et al.; Foodinformatic prediction of the retention time of pesticide residues detected in fruits and vegetables using UHPLC/ESI Q-Orbitrap; Elsevier; Food Chemistry; 342; 128354; 4-2021; 1-31  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/171364  
dc.description.abstract
The present work describes the development of an in silico model to predict the retention time (tR) of a large Compound DataBase (CDB) of pesticides detected in fruits and vegetables. The model utilizes ultrahigh-performance liquid chromatography electrospray ionization quadrupole-Orbitrap (UHPLC/ESI Q-Orbitrap) mass spectrometry (MS) data. The available CDB was properly curated, and the pesticides were represented by conformation-independent molecular descriptors. In an attempt to improve the model predictions, the best four MLR models obtained were subjected to a consensus analysis. The optimal model was evaluated by means of the coefficient of determination and the residual standard deviation in calibration, validation, and prediction, along other internal and external validation criteria to accomplish the guidelines defined by the Organization for Economic Co-operation and Development. Finally, the in silico model was applied to predict the tR of an external set of 57 pesticides.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CONSENSUS ANALYSIS  
dc.subject
FOODINFORMATICS  
dc.subject
FRUITS AND VEGETABLES  
dc.subject
PESTICIDE RESIDUES  
dc.subject
QSPR  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Foodinformatic prediction of the retention time of pesticide residues detected in fruits and vegetables using UHPLC/ESI Q-Orbitrap  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-09-20T10:54:25Z  
dc.journal.volume
342  
dc.journal.number
128354  
dc.journal.pagination
1-31  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Rojas, Cristian. Universidad del Azuay; Ecuador  
dc.description.fil
Fil: Aranda, José Francisco. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pacheco Jaramillo, Elisa. Universidad del Azuay; Ecuador  
dc.description.fil
Fil: Losilla Bermejo, Irene. Universidad de Extremadura; España. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tripaldi, Piercosimo. Universidad del Azuay; Ecuador  
dc.description.fil
Fil: Duchowicz, Pablo Román. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Castro, Eduardo Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128354  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814620322160