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dc.contributor.author
Rojas, Cristian
dc.contributor.author
Aranda, José Francisco
dc.contributor.author
Pacheco Jaramillo, Elisa
dc.contributor.author
Losilla Bermejo, Irene
dc.contributor.author
Tripaldi, Piercosimo
dc.contributor.author
Duchowicz, Pablo Román
dc.contributor.author
Castro, Eduardo Alberto
dc.date.available
2022-09-30T19:45:13Z
dc.date.issued
2021-04
dc.identifier.citation
Rojas, Cristian; Aranda, José Francisco; Pacheco Jaramillo, Elisa; Losilla Bermejo, Irene; Tripaldi, Piercosimo; et al.; Foodinformatic prediction of the retention time of pesticide residues detected in fruits and vegetables using UHPLC/ESI Q-Orbitrap; Elsevier; Food Chemistry; 342; 128354; 4-2021; 1-31
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/171364
dc.description.abstract
The present work describes the development of an in silico model to predict the retention time (tR) of a large Compound DataBase (CDB) of pesticides detected in fruits and vegetables. The model utilizes ultrahigh-performance liquid chromatography electrospray ionization quadrupole-Orbitrap (UHPLC/ESI Q-Orbitrap) mass spectrometry (MS) data. The available CDB was properly curated, and the pesticides were represented by conformation-independent molecular descriptors. In an attempt to improve the model predictions, the best four MLR models obtained were subjected to a consensus analysis. The optimal model was evaluated by means of the coefficient of determination and the residual standard deviation in calibration, validation, and prediction, along other internal and external validation criteria to accomplish the guidelines defined by the Organization for Economic Co-operation and Development. Finally, the in silico model was applied to predict the tR of an external set of 57 pesticides.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CONSENSUS ANALYSIS
dc.subject
FOODINFORMATICS
dc.subject
FRUITS AND VEGETABLES
dc.subject
PESTICIDE RESIDUES
dc.subject
QSPR
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Foodinformatic prediction of the retention time of pesticide residues detected in fruits and vegetables using UHPLC/ESI Q-Orbitrap
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-09-20T10:54:25Z
dc.journal.volume
342
dc.journal.number
128354
dc.journal.pagination
1-31
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Rojas, Cristian. Universidad del Azuay; Ecuador
dc.description.fil
Fil: Aranda, José Francisco. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pacheco Jaramillo, Elisa. Universidad del Azuay; Ecuador
dc.description.fil
Fil: Losilla Bermejo, Irene. Universidad de Extremadura; España. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tripaldi, Piercosimo. Universidad del Azuay; Ecuador
dc.description.fil
Fil: Duchowicz, Pablo Román. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Castro, Eduardo Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128354
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814620322160
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